Začátkem letních prázdnin začnou opravovat povrch silnice v Bítešské ulici, ze které se auta napojují na dálnici D1 u Ostopovic. „Po celou dobu bude zachovaný provoz jedním pruhem v každém směru. Součástí prací v Bítešské bude i oprava povrchu silnice v Pisáreckém tunelu, a to v troubě ve směru k D1," sdělila mluvčí státních silničářů Lucie Trubelíková.

Trouba zůstane na několik dní uzavřená. V určité fázi silničáři budou muset uzavřít i rampy na Bohunice.Podle koordinátorky brněnských dopravních staveb Vlasty Jágerové je tato oprava naplánovaná na začátek července i díky svátkům, které tam jsou. Proto je předpoklad, že nebude v Brně v tu dobu tolik aut. Rozsáhlejší rekonstrukce Pisáreckého tunelu přijde na řadu později. „Je odložená na rok 2024," řekla Jágerová.

Komáři na jihu Moravy. Ilustrační snímek
Jižní Morava se připravuje na nápor komárů. K jejich rozmnožení přispělo počasí

V Bítešské ulici se dělníci zdrží asi padesát dnů. Náklady budou zhruba 81 milionů korun bez daně. O letních prázdninách začnou opravovat i další důležitý tah, a to Porgesovu ulici, což je spojnice mezi Královopolským a Husovickým tunelem. „Práce opět plánujeme na letní měsíce, kdy je intenzita provozu o něco nižší. I během této opravy zachováme průjezdnost jednoho pruhu v každém směru," nastínila Trubelíková.

V létě silničáři opraví povrch také v Hradecké ulici. Náklady jsou zhruba 126 milionů korun bez daně. „Postupně po etapách čeká řidiče omezení počtu jízdních pruhů, nicméně průjezd bude v obou směrech zachovaný. Práce, se kterými Ředitelství silnic a dálnic začalo už loni, budou pokračovat od 3. července. Předpokládané ukončení je do 11. září," sdělila Anna Dudková z tiskového střediska brněnského magistrátu. Objízdné trasy se budou u jednotlivých etap měnit.

Autobusovou dopravu v Pardubickém kraji přebírají noví dopravci
Nevydařená premiéra nového dopravce v Pardubickém kraji. Nevyjely desítky spojů

Na konci června má naopak skončit uzavírka frekventované Palackého třídy v Králově Poli. Auta tam nyní neprojedou od křižovatky u Semilassa až po Tylovu. „I kvůli rekonstrukci Hradecké bude místo průjezdné, protože tudy povede jedna z objízdných tras," zmínila Jágerová.

Omezení na Poříčí 

S postupujícími pracemi na protipovodňových opatřeních u řeky Svratky se od pondělí také znovu zvýšila omezení v ulici Poříčí. Do konce června auta projedou opět v jednom jízdním pruhu v každém směru. „Omezení je od Favoritu až po Heršpickou, dost omezená možnost odbočení je v křižovatce ulic Vídeňské a Poříčí," nastínila Jágerová.

Sýpka na Lemberku.
U Lemberka ožívá historická sýpka. Nejen verši ji probouzí šumný David Vávra

Stále také pokračují práce na stavbě velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici a u Tomkova náměstí. V druhém případě řidiči místem projíždějí dvěma pruhy ve směru do Husovického tunelu a dvěma v opačném směru. „Díky tomu se doprava v úseku nezpomalila tak výrazně. A městská hromadná doprava má spoustu náhradních spojů a já se dostanu všude bez velkého zpoždění," řekla například Pavlína Hubačková.

Pokročila i rekonstrukce Mendelova náměstí. „Dělníci budou opravovat celý kolejový trojúhelník od Křížové na náměstí. Bude částečně omezený provoz i Křížovou ulicí," doplnila Jágerová.