Před několika týdny hořelo v okolí Vlčí Hory několik posedů a kazatelen, hasiči zasahovali také u ohořelého seníku. Ten byl v tu dobu naštěstí prázdný. Nyní se měl k těmto požárům policii měl přiznat muž ze Šluknovska. Na jeho přiznání upozornila CNN Prima News.

Nemělo ale zůstat jen u velikonočních požárů. Během výslechu se měla řeč stočit také na velký letní požár v Českém Švýcarsku, který loni zaměstnával hasiče několik týdnů. Také k tomuto požáru se měl kriminalistům přiznat. Nakolik je jeho přiznání relevantní, není jasné.

Jiří Vlk se svým vrtulníkem nad Hřenskem
Hasil Hřensko. Nelíbí se mi, když píší, že jsem vinen, říká soukromý pilot Vlk

Policie tyto informace odmítla potvrdit. „Vzhledem k tomu, že přípravné trestní řízení je neveřejné, Policie České republiky se k jeho průběhu nevyjadřuje. To platí i ve věci obecného ohrožení při vzniku lesního požáru ve Hřensku,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Podle informací Deníku má být tím mužem, který se ke žhářství přiznal, bývalý dobrovolný strážce národního parku. Správa parku s ním ale již mnoho let nespolupracuje. Mluvčí správy tuto informaci odmítl potvrdit. „My v tuto chvíli neznáme žádná konkrétní jména, která by měla být spojená s letním požárem,“ uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Ve Hřensku hasiči druhý den bojují s rozsáhlým lesním požárem.Zdroj: Jiří Sucharda

Správa národního parku se připojila k trestnímu oznámení na neznámého pachatele, který v dubnu zapálil posed a seník. „Máme velký zájem na tom, aby bylo vše řádně vyšetřeno. Spolupracujeme při tom na tom s policií,“ doplnil mluvčí správy národního parku.

Tisíce hasičů v akci 

Policie požár, který začal loni v noci na 24. července, vyšetřuje jako obecné ohrožení. Během uplynulých měsíců kriminalisté ze speciálního týmu Park vyslechli stovky svědků a v lednu oznámili, že mají okruh lidí, ze kterého by mohl žhář pocházet. Tím, že se oheň v Malinovém dole rozhořel vinou člověka, jsou si odborníci jisti.

Spáleniště v Českém Švýcarsku
Při požáru u Hřenska hořelo na holinách rychleji než v lese, ukazuje studie

Na likvidaci požáru se podílelo na šest tisíc dobrovolných a profesionálních hasičů, na pomoc přiletěly vrtulníky z Polska, Slovenska a Německa a speciální hasící letadla z Itálie a ze Švédska. Oficiálně vyhlásili hasiči likvidaci požáru 12. srpna odpoledne, ještě další tři týdny ale byla v národním parku přibližně stovka hasičů, kteří dohašovali skrytá ohniska.