Před čtyřiačtyřiceti lety se stal místem oslav jediného mistrovského titulu fotbalové Zbrojovky. Poslední soutěžní zápas přivítal před víc než dvaceti lety. Pak fotbalový stadion za Lužánkami v Brně léta chátral, až jeho slavné časy připomněla rozlučka fotbalisty Petra Švancary. Už v příštím roce má na jeho ploše vzniknout tréninkové centrum mládeže se dvěma standardními a dvěma tréninkovými hřišti i se zázemím.

Otevření Primarku v Praze. Ilustrační snímek
Češi rádi utrácejí za nákupy. Zahraniční řetězce připravují další pobočky

Aktuálně pracovníci městské firmy Starez-Sport, kteří mají areál od loňského října ve správě, dokončili studii proveditelnosti centra. Představitelé města na poradě vedení souhlasili s pokračováním projekčních prací a uložili zpracovat projektovou dokumentaci na jednotlivé etapy projektu. „První zahrne vytvoření dvou vrtů pro čerpání vody k zavlažování trávníků, další úpravy a vybudování povrchů hřišť včetně systému závlahy. Jako poslední přibude zázemí sportovců formou sestavy unimobuněk," přiblížila mluvčí firmy Michaela Dittrichová.

Dlouholeté spory 

Celkovému rozvoji lokality a výstavbě nového fotbalového stánku stále brání dlouholeté spory s podnikatelem Liborem Procházkou o pozemky v okolí. „Velký stadion tam nelze stavět, dokud nezískáme pravomocné rozhodnutí soudu, že patří městu. Zatím jsme vyhráli první stání, ale věc se může vléct několik let. Proto tohle dočasné řešení," vysvětlil brněnský radní Marek Fišer. I kvůli tomu vznikne zázemí pro sportovce z kontejnerů, které je možné v budoucnu demontovat.

Tréninkové centrum využijí hlavně mládežnické oddíly. Poslouží i pro lakros či frisbee, ale důraz bude kladen na hráče fotbalu, malé kopané, případně futsalu. „Vícero brněnských klubů, které mají v různých věkových kategoriích více oddílů, dlouhodobě hledá dostupné zázemí s odpovídající kapacitou ploch," upozornila Dittrichová.

Novostavby v brněnské lokalitě Sadová.
Ceny nových bytů v Brně narostly do astronomické výše. Odborníci pokles nečekají

Patří mezi ně i místní druholigové fotbalové kluby Líšeň a Zbrojovka. Její mladí hráči budou na ploše za Lužánkami trénovat i přesto, že klubu hojně slouží už existující fotbalovém centrum v Brněnských Ivanovicích. „Nejmenší kategorie U6 až U10 ale jeho prostory nevyužívají z důvody kapacity hřišť. Tréninkový proces mládeže máme nastavený na maximální možnou frekvenci, což znamená denně až čtyřiadvacet jednotek napříč klubem. V Brněnských Ivanovicích zatím chybí hřiště s přírodním trávníkem, proto dnes mládežníci musejí cestovat po celém Brně," řekl mluvčí Zbrojovky Martin Lísal.

Přeměna začne příští rok 

Přeměna plochy na tréninkové centrum může podle odhadů začít na jaře příštího roku a skončit následně na podzim. Předpokládané náklady na vybudování tréninkového centra jsou momentálně zhruba sedmnáct milionů korun bez daně.

Jejich součástí budou i tři miliony vyčleněné z participativního rozpočtu. V něm totiž předloni uspěl projekt bývalého fotbalisty Švancary, který navrhl oživení prostoru právě ve prospěch trénování mládeže. „Předpokládáme, že tyto peníze pokryjí odstranění původního povrchu, likvidaci starého trávníku, přefrézování a propojení vegetační vrstvy, vyrovnání do spádu, založení trávníku a závlahový systém," vyjmenovala Dittrichová.

Místní poplatky spadají pod odbor financí.
Sleva nebo sáčky zdarma. Města se snaží motivovat občany k třídění odpadu

S alespoň prozatímním využitím chátrajícího stadionu souhlasí třeba Brňan Jiří Kohoutek, který chodí někdy okolo něho za jiným sportem. „Pozemek je volný a leží ladem. Je škoda nechat ho jen zarůstat trávou. Pokud poslouží většímu množství lidí než třiceti profesionálním sportovcům jako v případě připravované multifunkční haly, je takové dočasné řešení jenom dobře," je přesvědčený muž.

Dřív než plocha vedlejšího stadionu se dočká oprav přilehlé fotbalové hřiště nacházející se za hotelem Boby. Dělníci tam vymění umělý povrch i osvětlení včetně kabeláže, vybudují šatny formou sestavy unimobuněk a provedou drobné opravy povrchů okolo plochy. Práce za odhadovaných deset a půl milionu budou hotové nejpozději do poloviny letošního roku.

Tréninkové centrum mládeže za Lužánkami

- Vznikne na ploše chátrajícího brněnského fotbalového stadionu.

- První fáze zahrne vytvoření dvou vrtů pro čerpání závlahové vody, druhá úpravy a vybudování povrchů hřišť, poslední doplnění zázemí pro sportovce.

- Na ploše vzniknou dvě hřiště standardních rozměrů a 2 menší tréninková.

- Prostor poslouží hlavně pro mládežnické oddíly s důrazem na hráče fotbalu, malé kopané, případně futsalu.

- Jako tréninkový azyl místo využijí i hráči jiných sportů, třeba lakrosu nebo frisbee.

- Proměna plochy má podle odhadu začít na jaře příštího roku a skončit následně na podzim.

- Odhadované náklady jsou momentálně zhruba 17 milionů korun bez daně.

- Do poloviny letošního roku budou hotové opravy přilehlého hřiště s umělým povrchem za hotelem Boby.