Do projektu se zapojilo 174 domovů a odeslaných pohlednic je v této chvíli po roce trvání už 12 622.

Projekt přibližuje jedna z iniciátorek projektu, pedagožka Eliška Martincová, která na ZUŠ Uherské Hradiště vyučuje literárně-dramatický obor: „Úsměv do schránky je iniciativou dobrovolníků Masarykovy univerzity ze studentské neziskové organizace Mise naděje, do které jsem se zapojila i já. Orientujeme se na pomoc seniorům – myšlenka podpory na dálku vznikla v době karantény na začátku dubna 2020, díky které si mohl každý z nás na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, být mezi čtyřmi stěnami v omezeném kontaktu se světem. Cílem projektu je zprostředkovat formou pohlednice vlídná slova klientům v domovech pro seniory – opuštění lidé zde tvoří mnohdy až třetinu obyvatel. Zároveň dává možnost vyjádřit solidaritu a podporu také personálu, který o seniory pečuje. Úsměv bude mít o Velikonocích první „narozeniny“ a na jejich oslavu jsme s naším týmem vymysleli takovou speciální akci. Jedná se o koncept propojující Velikonoce a aktivizační terapii pro klienty – pohlednice k vybarvení místo kraslic, a to s velikonoční, ale i jinou tematikou.“

A protože zrovna Velikonoce mají, stejně jako novoročenky nebo vánoční přání, u seniorů živou posílací tradici, vlna velikonočních pohlednic míří právě v těchto dnech do domovů seniorů i díky šablonkám a vzorům vytvořeným dětmi a učiteli z hradišťské ZUŠky. Jsou černobílé, takže jejich konečnou podobu jim dodají sami senioři podle svojí fantazie.

Pohledné omalovánky, které vytvořili žáci a pedagogové uherskohradišťské Základní umělecké školy, najdete na https://usmevdoschranky.cz/velikonocni-vyzva/.

Marika Blažková, Základní umělecká škola Uherské Hradiště