Postup přípravy
Tvaroh vyšleháme s vejcem a olejem, přidáme mouku, sůl a krupici. Vypracujeme těsto. Pokud se nám zdá příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Necháme jej krátce odpočinout.
Těsto rozdělíme na dílky a vkládáme jahody (či jiné ovoce) posypané cukrem smíchaným s mletým badyánem a tvarujeme knedlíčky.
Knedlíky ihned vaříme ve vroucí osolené vodě. Zhruba po 5 minutách je vyndáme a lehce propíchneme nožem. Následně na talíři knedlíky posypeme jemnou strouhankou na máslíčku dorůžova osmaženou a polijeme máslem.
Suroviny
Náplň:
jahody (jiné ovoce) 200 gramů
Těsto:
sůl 1 špetka
polohrubá mouka 10 lžic
vejce 1 kus
dětská krupice 2 lžíce
olej 3 lžíce
měkký polotučný tvaroh 250 gramů
badyán 1 lžička
cukr moučka dle potřeby
Na posypání knedlíků:
máslo dle potřeby
strouhanka čerstvá dle potřeby
Maxijedlík Jaroslav Němec