Tematické maškarní bály už dávno nejsou výsadou dětí. S velkou oblibou je přijaly i dospělí. Nebylo tak vůbec neobvyklé potkat na bále třeba Sněhurku, vodníka či nejlepší kamarádku Harryho Pottera, Hermionu a další známé filmové pohádkové postavy. 

Loňský karneval v Městském kulturním centru HulínLoňský karneval v Městském kulturním centru HulínZdroj: Erika Koukalová, Kroměřížsko

Samozřejmě karnevaly milují také děti. Trendem posledních let se stal dívčí kostým princezny Elsy či její sestry Anny z pohádky Ledové království. Pro kluky pak převlek piráta, spidermana nebo kouzelníka. 

Karneval Ledové království ve Sportcentru-DDM v Prostějově - 25. 1. 2020
VIDEO: Elsa, Olaf, Sven. Sportcentrum se proměnilo v Ledové království

Ohlédnutí za loňským masopustem
Nechyběly tradiční masky masopustu - medvěd, slaměný či laufr. Objevily se však i zcela nové, jako byl malý roztomilý šnek nebo třeba krokodýlice. „Takhle u nás vypadalo loňské masopustní veselí v Kravařích," popsala čtenářka Hana Dehner z Opavska.

Masopustní veselí v Kravařích v loňském roce 2020Masopustní veselí v Kravařích v loňském roce 2020Zdroj: Hana Dehner

Rej víl, kouzelníků i pirátů
Přestože jsou veškeré společenské akce v současné době zakázány – nic nebránilo našim nejmenším, aby si tradiční maškarní bál udělali v naší místní březnické mateřské škole. Celé páteční dopoledne před valentýnským víkendem řádily děti v maskách, které rodiče pečlivě připravovali dlouho dopředu. Mohli jsme tak obdivovat nádherné kostýmy několika princezen, víl, spidermanů, kouzelníků, hasičů a dalších originálních masek," popsal Josef Hutěčka z Březnice na Zlínsku.

Maškarní rej v MŠ Březnice.Maškarní rej v MŠ Březnice.Zdroj: Gabriela Hnilicová

Na sjezdovce u hotelu Horal ve Velkých Karlovicích se konala v sobotu 5. března Maškarní lyžovačka pro děti.
Sjezdovku u Horalu zaplavilo 90 dětí

Je libo karnevalová procházka z Ledového království?
Ani ve Vsetíně nezůstaly pozadu. V místním volnočasovém středisku ALCEDO ve spolupráci s RMC Vsetín vymysleli venkovní karnevalovou procházku s Annou, Elsou a Olafem z Ledového království. V masopustním týdnu tak byla v parku na Trávníkách připravena stanoviště, která si každá rodina a každá mateřinka mohla projít samostatně. 

Netradiční akce se zúčastnilo 245 dětí z devíti mateřských škol a každý den také téměř 100 účastníků z řad veřejnosti. „Karnevalová procházka byla zaměřena především pro děti od 4 do 10 let, ale našla se stanoviště i pro dospělé nebo také pohádka pro nejmenší. Mateřské školy chodily na předem určený čas, aby se školky navzájem nesetkaly,“ uvedla Stefanie Zonygová z ALCEDA.

Karnevalová procházka Alceda - SVČ VsetínKarnevalová procházka Alceda - SVČ VsetínZdroj: Lindita Iljazi

Pochlubte se svými originálními kostýmy a ručně vyráběnými maskami, které jsou neodmyslitelnou součástí každého správného převleku. Budeme rádi i za tipy a návody, jak zabavit naše nejmenší. Právě sdílené tipy se mohou stát skvělou inspirací pro další čtenáře.

A jaké byly vaše loňské kostýmy? Ohlédnutí za maškarními a bályA jaké byly vaše loňské kostýmy? Ohlédnutí za maškarními a bályZdroj: DENÍK/archiv

Své fotografie z maškarních z let minulých, ale i nejlepší kostýmy, převleky a masky můžete i nadále posílat na e-mail: jarmila.kuncova@denik.cz. Následně budou uveřejněny na našem webu i v tištěné podobě Deníku.