I přes chladnější dubnové počasí s kapkami deště, což nás neodradilo, se dopravní soutěže zúčastnily nejenom děti z Dětského domova Uherský Ostroh, ale i děti z dětských domovů Uh. Hradiště, Bojkovice, Strážnice, DD a ZŠ Vizovice, Bystřice pod Hostýnem a ZŠ, MŠ a PrŠ Zlín Lazy, se svými vychovateli.

Celkem 47 dětí ve svých věkových kategoriích soutěžilo jak ve svých teoretických znalostech, což prokázaly absolvováním písemného testu, tak i praktických - jízdou na koloběžce nebo jízdním kole. Na samotnou jízdu pod „úsměvně přísným dohledem“ dohlíželi jmenovaní zástupci policie.

Za hrubé porušení pravidel např. jízda na červenou, nedání přednosti, jízda po nesprávné straně, jízda v protisměru na kruhovém objezdu nebo za kolizní situace udělovala mladým cyklistům „čárkové trestné body“ s vysvětlením „co dělají špatně“. Další disciplínou bylo i absolvovaní překážkové dráhy ztížené „alkobrýlemi“, s možností si vyzkoušet chůzi pod vlivem drog, ne však těch skutečných, ale opět simulovaných pomocí brýlí.

Po splnění všech disciplín byly dosažené body sečteny a ti nejlepší ve svých věkových kategoriích byli oceněni. Pochvala patřila všem za jejich snahu i za to, že nedošlo k žádnému úrazu. Přesto však jak krajský koordinátor BESIPU, tak dopravní policista konstatovali, že děti mají ve svých znalostech nemalé mezery a je stále co zlepšovat.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem dospělákům, kteří se na této dopravní soutěži podíleli, zejména z řad profesionálů v oboru. Svým zájmem a ochotou byli nápomocni dětem uvědomit si rizika, které na ně číhají v ostrém silničním provozu, ať už se v něm budou pohybovat v roli chodce, cyklisty, nebo jako cestující veřejnou dopravou.

R. Hnilička