Rostoucí záliby nejširších vrstev obyvatelstva v šálku voňavého nápoje si nemohl nevšimnout ani teprve 18letý Arnošt Dadák, který si hned po vyučení otevřel se svým bratrem v Zašovské ulici ve Valašském Meziříčí obchod se smíšeným zbožím, kde prodávali také čerstvě upraženou kávu. Arnošt si své zákazníky uměl hýčkat – v počátcích rozvážel čerstvě praženou kávu po okolí na kole, s rostoucím objemem zakázek začal zakládat pobočky a koncem 20. let 20. století založil ve Valašském Meziříčí velkopražírnu.

Arnošt také dbal na to, aby kávu ARDA (ARnošt DAdák) provázela líbivá reklama plná promyšlených sloganů. Výkladce obchodů, které jeho kávu nabízely, navíc nechával zdobit vzrostlými kvetoucími kávovníky. Ty pěstoval přímo ve sklenících v zahradě rodinné vily. I 30. léta se nesla ve znamení rozvoje a prosperity firmy, na jejich sklonku se však nad rodinou i firmou stáhla chmurná mračna. Arnošt neunesl okupaci Československa Němci v březnu roku 1939 a v necelých dvaapadesáti letech zemřel.

Po těžkých letech 2. světové války, kdy se Arnoštovu synovi Arnoštovi ml. povedlo firmu i zaměstnance udržet, byl rodinný podnik znárodněn a zpět do rukou potomků zakladatele se vrátil až v 90. letech 20. století. Firma se tehdy spojila se zahraničním investorem, ale jméno Dadák z jejích výrobků nezmizelo. Dnes pod hlavičkou nadnárodní společnosti Jacobs Douwe Egberts zaměstnává přes 300 zaměstnanců a na své kořeny nezapomíná.

Důkazem budiž i zbrusu nová muzejní kavárna v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, která je plně věnována památce zakladatele tradice pražení kávy na Valašsku. Návštěvníci meziříčského muzea si tak mohou po tříleté rekonstrukci objektu zase posedět nad šálkem Dadákovy kávy. Tak přijďte ochutnat – otevřeli jsme 11. března. 

Ivana Spitzer Ostřanská, historik Muzea regionu Valašsko

Čechomor.
Ve Zdounkách u Kroměříže zahraje v dubnu Čechomor
Klub se sešel po delší přestávce vynucené covidem v prostorách nově zrekonstruovaného suterénu KD - v "Pekle".
Senioři z Babic se sešli v "Pekle". Poznali i jeho historii