Americký technologický gigant Apple podal Úřadu pro patenty a ochranné známky Spojených států výsadu na ušní biometrické zařízení, které využívá ultrazvukové signály odrážené od stěn zvukovodu uživatele. Vedle rozpoznávání obličeje a detekce otisku prstů by se nová biometrie stala běžně využívaným bezpečnostním prvkem.

Zabrání zneužití soukromých dat

Technologii by mohli uvítat především vlastníci Apple Airpods. Znamenala by totiž novou ochranu před používáním odcizených nebo ztracených sluchátek jinými uživateli.

Logo společnosti Google - ilustrační foto
Americké státy žalují Google. Zasahuje podle nich do soukromí uživatelů

V současnosti představují AirPods bezpečnostní riziko, protože je může kdokoliv nosit, a jejich prostřednictvím zadávat příkazy Siri, virtuální asistentce chytrých zařízení Apple, nebo se dostat k soukromým informacím.

Apple si plně uvědomuje možné nebezpečí. „Konvenční systémy neřeší, zda je uživatel, který nosí sluchátka, oprávněn interagovat s osobními funkcemi zařízení, jako je například příjem zpráv,” bylo uvedeno v patentu.

Alternativou by mohla být chůze

Technologie by fungovala na principu ultrazvukových vln, které vydává v uších. Jejich frekvence je mimo dosah lidského sluchu.

Různý tvar zvukovodu způsobí, že se ultrazvukový signál odrazí od povrchu pokožky a vytvoří ozvěnu s jedinečným podpisem, která je spojená s určitou osobou a nikým jiným. „Například uživatel s větším zvukovodem může mít za následek ozvěnu s delší dobou dozvuku než uživatel s menším ušním kanálkem,” uvedla společnost v patentu.

Logo aplikace Spotify.
Spotify čelí kritice kvůli dezinformacím o covidu. Podnikne nápravné kroky

V dokumentu také naznačila, že jako alternativu k používání ultrazvukových vln může Apple vytvořit sluchátka, která budou detekovat styl chůze člověka. Shromažďovaly by informace týkající se charakteristiky chůze a běhu, jako jsou kroky, tempo a podobně.

Na trhu se nemusí objevit

Nové výsady udělené americkým úřadem si jako první všimla společnost Patently Apple.

Technologický gigant Apple podal mnoho patentů již dříve, které se nakonec nedostaly na trh. Společnost ale tvrdí, že tento „se obecně týká identifikace osob, specifičtěji, identifikace uživatele používajícího sluchátka”. Značka AirPods však není v patentu konkrétně zmíněná. Pokud by se technologie objevila na trhu, tak by to také mohlo znamenat, že finální produkt využívající ušní biometrii dostane nový název.

Apple AirPods
- Bezdrátová Bluetooth sluchátka.
- Vyrábí se od roku 2016. Na trhu je aktuálně 2. a 3. generace.
- Jejich nástupcem jsou AirPods Pro.
- Uživatelé kritizují oba typy sluchátek kvůli nízké životnosti baterií.