Do hor přichází zima, což potvrzuje páteční chumelení v Krkonoších. Pokud se někdo chystá na výlet do hor, měl by oblečení přizpůsobit aktuálnímu počasí a nepodcenit hory. A také se podívat do pravidel, která platí v chráněném území. Doporučuje to ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Podle něj naštěstí převažuje v Krkonoších drtivá většina zodpovědných návštěvníků.

Vlna přestupků, která se nahromadila během posledních inverzních víkendů, byla nejčastěji spojená se vstupem do klidového území na Sněžce, pohybem cyklistů v terénu mimo vyznačené cyklotrasy. Dlouhodobým přestupkem je nelegální vjezd a setrvání vozidel na území Krkonošského národního parku.

Jako doma v obýváku

„Když se někdo chystá do zahraničního chráněného území, tak si obvykle prostuduje pravidla, jak se tam má chovat. V Česku máme stále pocit, že jedeme domů do obýváku,“ tvrdí ředitel Krkonošského národního parku Robin Böhnisch. „Důležité je podívat se na pravidla. Díky tomu lze předejít většině přestupků a konfliktů. Se změnou počasí je důležité hory nepodcenit a pořádně se obléct,“ připomíná.

Krkonoše v neděli 8. listopadu 2020.
Lidi, neblázněte! Správce národního parku vyděsil nebývalý počet přestupků

Nepříjemný je pohled na poházené či poztrácené roušky, které se v přírodě budou rozkládat desítky let. „Děje se to hodně, ale může se stát, že roušky vypadnou lidem z kapsy. Bylo by dobré si na ně dávat pozor. Lidé se je bojí sbírat. V přírodě se rozloží za desítky, možná stovky let,“ upozorňuje Böhnisch.

Roušky, a to jak jednorázové, tak i látkové, nachází správci národního parku prakticky všude, včetně nejfrekventovanějších turistických cest na hřebenech a vrcholu Sněžky.

Záběry ze Sněžky a jejího okolí v prvním srpnovém týdnu.
Sněžka dostala letos extrémně zabrat, největší davy se hrnou z Polska

Řediteli národního parku vadí, že jen co Správa KRNAP odstranila před zimou na Sněžce ochranné sítě proti vstupu do klidového území, spousta lidí přestala zákaz respektovat. „Další problém se ukazuje s cyklisty, kteří si jezdí, kde chtějí a tvrdí, že neviděli zákaz. Žádný přitom neuvidí. Zákaz je obecný. Jsou to oni, kdo se mají držet vyznačených cyklotras a nezkracovat si trasu lesem, což zakazuje i lesní zákon,“ říká Böhnisch.

Skiareály čekají

Krkonošské lyžařské areály vědí, že o zahájení zimní sezony rozhodnou vedle počasí situace s pandemií a vládní opatření. Podle Ziny Plchové ze SkiResortu Černá hora-Pec probíhají jednání Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) a ministerstva zdravotnictví o podobě konkrétních opatření v různých stupních protiepidemického systému PES.

Takhle to vypadá na hřebenech Krkonoš v říjnu. Záběry nafotil v pondělí 19. října trutnovský fotograf Miloš Šálek
Sjíždění sjezdovek má být bez roušek. V Mladých Bukách roste nová lanovka

SkiResort Černá hora-Pec a Skiareál Špindlerův Mlýn nicméně již zahájily prodej skipasů. "Chystané novinky mají nyní jediný cíl, abychom nabídli co nejsnazší, nejrychlejší a nejbezpečnější odbavení zákazníků jak při nákupu skipasů, tak při přepravě. I proto rozšiřujeme nabídku skipasů i dalších produktů online,“ upřesňuje Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora-Pec.

"Rozšíří se také nabídka sportovních, wellness a gastronomických zážitků, které bude možné koupit online, třeba jako dárek. Online bude možné rezervovat rovněž výuku v lyžařské škole SkiResort Live nebo zapůjčení lyžařského vybavení ve SkiResort Live," dodává.

Lanovka na Černou horu v Krkonoších vyvezla turisty v neděli nad inverzi a mohli si tak užívat slunce.
FOTO: Jako nad mořem. Cesta lanovkou nabídla zajímavé pohledy

Se zasněžováním čeká SkiResort Černá hora - Pec na mrazivé počasí. "Jakmile to počasí dovolí, zahájí areály Černá hora a Pec pod Sněžkou zasněžování sjezdových tratí. V minulosti byly tyto areály v provozu již zhruba od začátku prosince. O termínu startu letošní sezony rozhodnou klimatické podmínky, epidemická situace a příslušná vládní opatření," vysvětluje Zina Plchová.