1. Pfaffenstein

Jednou z dominant Saského Švýcarska je stolová hora Pfaffenstein, ležící na západním břehu Labe. Hora je vysoká necelých 435 metrů a z jejího vrcholu a tamní rozhledny se naskýtají okouzlující výhledy na okolní stolové hory – Königstein a Lillienstein, obec Gohrisch a Děčínský Sněžník.

Pašerácká lávka v Zemské bráně
Orlicko není jenom zimním rájem pro lyžaře. I v létě se pyšní skvosty

2. Pravčická brána

Dominantou národního parku České Švýcarsko je bezesporu Pravčická brána nedaleko Hřenska. Díky rozpětí jejího oblouku 26,5 metru je největší přirozenou skalní bránou v Evropě. V devatenáctém století nechal majitel tehdejšího panství v její těsné blízkosti vystavět výletní zámeček Sokolí hnízdo, který svou nápaditostí upoutá pohledy všech návštěvníků. Vstup do areálu je zpoplatněný.

3. Zřícenina hradu Falkenštejn

V masivu Havraního kamene byl ve třináctém století vystavěn skalní hrádek Falkenštejn, aby ochraňoval obchodní stezku vedoucí do Míšně a Lužice. Na hrádku dnes uvidíte zbytky rozlehlé komnaty nebo studny. Na bývalém panském sídle prý straší majitel hradu, kterého vyhodili z okna.

4. Dolský mlýn

Poblíž soutoků řek Kamenice a Jetřichovické Bělé se nachází zřícenina starobylého mlýna vystavěného v šestnáctém století. U něj se točila tři kola – dvě poháněla mlecí stroje a třetí pilu na dřevo. Od roku 1945, kdy budovu opustili majitelé, chátrá. Ještě funkční mlýn se objevil v pohádce Pyšná princezna a už jako zřícenina v pohádkách Peklo s princeznou nebo třeba Čertova nevěsta.

Českosaské Švýcarsko, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Archiv

5. Děčínský Sněžník s rozhlednou

Nejvyšší vrchol Sněžnické hornatiny je 724 metrů vysoká pískovcová stolová hora Děčínský Sněžník. Na jejím vrcholu se tyčí unikátní rozhledna (na snímku), která byla postavena v devatenáctém století a patří mezi nejstarší rozhledny v České republice. Vyhlídkový ochoz je zdobený cimbuřím a je z něj vidět až na Ještěd, Milešovku i České středohoří.

6. Tiské stěny

Jedno z nejznámějších skalních měst najdete v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Tvoří jej Malé a Velké stěny plné zajímavých pískovcových útvarů, které místy dosahují výšky až 613 metrů. V Malých stěnách výletníci uvidí například jeskyni Oblud nebo Sloní nohu. Pěšinkami mezi Velkými stěnami dorazí mimo jiné k Tančícímu medvědu nebo Rytířskému sálu.

7. Königstein

Nedaleko česko-německých hranic v Saském Švýcarsku se na stolové hoře nachází pevnost Königstein. Středověká horská pevnost patří mezi největší v Evropě a bývala součástí Českého království. Od šestnáctého do počátku dvacátého století sloužila jako obávané vězení. Od roku 1955 byla pevnost zpřístupněna veřejnosti jako vojenský skanzen. Navštívit můžete například Magdalénin hrad, klenotnici, zbrojnice, kasematy, hřebčín či kostel.

Mám rád jídlo a gastronomii

ČESKÁ KLASIKA
Na hovězí guláš s karlovarským knedlíkem či třeba konfitované kachní stehno s červeným zelím si zajděte do hotelové restaurace Hostinec Mezní Louka v Hřensku. Pochutnáte si tu především na české tradiční kuchyni, ale vyberete si i z modernějších pokrmů. Nabízejí mimo jiné salát s marinovaným lososem nebo grilovaná vepřová barbecue žebírka pečená na černém pivě.

NA BURGER A STEAK
V moderní restauraci Fabrika v Děčíně nabízejí několik druhů steaků s přílohami, grilovanou vepřovou krkovici nebo panenku s houbovým ragú. Dále nabízejí domácí burgery z hovězího masa nebo dokonce jelení burger. Na své si tu přijdou i vegetariáni. Pro ty připraví třeba grilovanou balkánskou zeleninu, italské rizoto nebo grilovaný sýr halloumi.

Ještěd je symbolem Liberce. Slavný televizní vysílač na jeho vrcholu je viditelný už zdálky a na ubytování v hotelu v jeho dolní části čeká dlouhý seznam zájemců.
Ještěd s okolím plným kuriozit: najděte spící slony i nudistickou pláž

NĚMECKÁ KUCHYNĚ
Při výletech po Saském Švýcarsku se můžete posílit v restauraci Altes Zeughaus nedaleko hranic. Svoje pokrmy připravují hlavně z rozmanitých sezonních surovin. Ochutnáte zde guláš podle tamní receptury, různé polévky, ale i ovocné knedlíky, dorty a zmrzliny.

KAM NA PIVO
Ve varnsdorfském pivovaru Kocour se snaží ukázat, že dobré pivo není jenom chlazená desítka z lednice. Vaří jak různé ležáky, tak svrchně kvašené speciály. V tamní pivovarské hospodě můžete ochutnat například svrchně kvašený jedenáctistupňový Catfish Sumeček nebo Ležák ovoněný višňovou esencí.

Českosaské Švýcarsko, tip šéfredaktoraZdroj: Deník/ Archiv

Mám rád klid a pohodu

ZA MÝDLOVÝMI BUBLINKAMI
V rodinné Mýdlárně Rubens, nacházející se v obci Růžová, se dozvíte něco málo o historii výroby mýdla, kde a jak vzniklo a jak se vyrábí dnes. Z tamní dílničky si odnesete mýdlo vytvořené vlastníma rukama nebo zavítáte do obchodu, kde nabízejí stoprocentně přírodní kosmetiku včetně mýdel, která zdobí místo typického potisku ručně vyryté R.

Rozhledna Salingburg. Neobyčejná malá rozhledna ve Františkových Lázních upoutá váš pohled. Je totiž vystavěná tak, aby vypadala jako zřícenina středověkého hradu.
Kouzla lázní západních Čech: pomyslný trojúhelník srší klidem a pohodou

KAM ZA KULTUROU
Vychutnejte si divadelní představení uprostřed čarovných lesů. Lesní divadlo Mlýny leží ve stejnojmenné obci v oblasti Českého Švýcarska. Původní divadlo bylo založeno ve třicátých letech minulého století. V té době se těšilo velké oblibě. Po druhé světové válce však začalo chátrat a bylo obnoveno až v roce 2003. Od té doby se zde pravidelně pořádají různá představení a festivaly – například Folková Kytlice a Divadelní Mlýny. Můžete se zajít ještě podívat na pohádku Václav a slimák, která se hraje ve středu 26. srpna.

SKVĚLÝ WELLNESS
V děčínském hotelu Zlatá Lípa se nachází wellness centrum Zen Luxury Spa, které je inspirováno buddhistickým směrem zen. Najdete tu klidné prostory vyzdobené jemnými doplňky. Odpočinout si můžete v bazénu a prohřát se ve whirlpoolu či saunách nebo uvolnit tělo při relaxačních masážích.

Magda Duhonská, Karolína Lundová