Ordinace českých lékařů se stále častěji plní školáky, kteří se potýkají s poruchami spánku. Důvod? Může za to hlavně ponocování s mobily a počítači.

Spánek - Ilustrační foto
Tipy pro lepší spaní: Kvalitu ovlivňuje víc faktorů, káva na noc není jediné zlo

Chronická únava

„Je to děsivé. V poslední době mám ordinaci plnou dětí a adolescentů, kteří neprospívají ve škole. Problém přitom není v jejich intelektu, ten vůbec nemají špatný. Důvodem je spíš chronická únava z častého ponocování,“ potvrzuje dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová.

InfografikaZdroj: DeníkDěti totiž podle ní visí na telefonech. „Většina z nich surfuje po internetu celé dny, mnohdy až dlouho do noci. Povídají si tam s kamarády nebo hrají hry,“ říká lékařka. Po čase proto začnou logicky selhávat.

Spánek - spaní - ilustrační foto.
Nedostatek spánku těžce postihuje organismus, zjistili lékaři

Podobnou zkušenost má i neuroložka Iva Příhodová. „Děti skutečně velmi často ponocují. Do nočních hodin ovšem nepřesouvají jen zábavu, ale také své učební povinnosti,“ potvrzuje lékařka. Jde podle ní o velmi rozšířený nešvar. Poruchou spánku už tak trpí dokonce třetina dětí.

Neurologické vyšetření přitom většinou příčinu nenajde. „Problém je totiž duševní – dítě je buď závislé na telefonu, nebo trpí depresemi z nedostatku světla a spánku,“ vysvětlují odbornice. Lékaři proto nakonec nezbude, než dítě poslat k psychiatrovi či adiktologovi – tedy odborníkovi na závislosti.

Spánek - ilustrační foto.
Čtvrtina Čechů spí málo. Hazardují tak se životem, riskují i rakovinu

„Je pravda, že asi čtvrtina dětí, které k nám v poslední době chodí, nemá problémy s alkoholem nebo drogami, ale jsou to školáci závislí na telefonu či počítači,“ potvrzuje také přednosta Kliniky adiktologie při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Michal Miovský.

Dohled je nutný

Odborníci proto rodiče nabádají: nenechávejte děti v noci bez dohledu. A už vůbec ne s telefonem či tabletem.

Školáci a rodiče - Ilustrační foto
Hlasujte: Posunuli byste začátek školy na 9. hodinu?

„Nadužívání nových technologií se totiž nepodepíše jen na jejich výsledcích ve škole. Velký vliv má také na emoční vývoj dětí – ukázalo se, že školáci závislí na telefonech jsou daleko méně spokojení,“ doplnila psycholožka Zuzana Pavelcová z Institutu Re:Life.

Nedostatek spánku navíc zvyšuje pravděpodobnost, že se dítě bude časem potýkat i s cukrovkou, nemocemi srdce či poruchou štítné žlázy. Všechny tyto choroby totižse spánkovou deprivací souvisí. Prokázána byla dokonce souvislost nedostatku spánku s hojením ran.