Týraná žena, která zastřelila manžela, původně dostala deset let vězení

Svého manžela Pavla zastřelila Velikovská v květnu 2005 po předchozí hádce v rodinném domku ve Zlíně.

Vrchní soud se znovu případem zabýval poté, co jeho rozsudek zrušil po dovolání obhájkyně Nejvyšší soud. Ten ji také na základě svého rozhodnutí propustil v říjnu loňského roku z vězení a doporučil přehodnotit, zda Velikovská zabila svého manžela úmyslně.

„Podle mého názoru neprokazují žádná zjištění, že šlo o úmyslnou vraždu. Kamila Velikovská byla dlouhodobě týraná svým manželem a zbraň si opatřila kvůli ochraně. Její manžel sám legálně vlastnil pistoli a častokrát ji použil k výhrůžkám,“ uvedla obhájkyně Hana Marvanová. Podpořit tato tvrzení měly před soudem také dva nové znalecké posudky z oborů psychologie a balistiky.

Odbornice na téma domácího násilí, psycholožka Ludmila Čírtková, při jednání upozornila, že manžel Kamilu Velikovskou velmi brutálně terorizoval.
„Je zřejmé, že obžalovaná trpí syndromem týrané ženy a že situace v jejím manželství byla kritická. Nicméně se snažila ji řešit odstěhováním, které již měla zařízené. Vše nasvědčuje tomu, že si zbraň opatřila na svou ochranu, a to jen díky tomu, že věděla o někom, kdo ji zapůjčí,“ vysvětlila u soudu Čírtková.

Manžel Velikovské byl zabit dvěma ranami vypálenými do pravého spánku z bezprostřední blízkosti. Nutnost vypálit dva výstřely pak vrchní soud považoval za důkaz chladnokrevnosti a změnil původních osm let vězení uložených krajským soudem na deset.

Soudní znalec v oboru zbraní pak ve svém posudku zjišťoval, zda nemohlo ke střelbě dojít i nešťastnou náhodou. Podle výpovědi Velikovské totiž zbraň spustila, když se o ni s manželem přetahovala s úmyslem mu ji sebrat.

„Otvory po kulkách se protínaly, což vypovídá o tom, že musely vyjít bezprostředně po sobě. Docílit tohoto opakovaným nabitím je téměř vyloučené,“ uvedl František Hlavatý, soudní znalec v oboru balistiky.

Obhájkyně Hana Marvanová ve své středeční závěrečné řeči požádala o přehodnocení samotné vraždy, která byla podle ní nešťastnou nehodou, a využití nižší trestní sazby. Vrchní soud teď musí svůj rozsudek znovu zvážit. Rozhodnutí by mělo padnout příští týden ve středu.

Související články:

Nejvyšší soud: Kamila Velikovská mohla zbraň použít k zastrašení

Propuštěná Velikovská: Sama nevím, proč jsem na svobodě

Vražedkyně Velikovská je na svobodě