„Zloděje asi nalákal vystavený notebook, který chtěl zřejmě vzít vzniklou dírou ve skle. Šlo ale pouze o nepoužitelnou maketu téměř bez ceny,“ řekl Stanislav Cieplak, spolumajitel prodejny s výpočetní technikou, která výlohu využívá. Pachatel si tak vlastně nic hodnotného neodnesl, ale škodu způsobil velikou.

„Zmizela jen sluchátka zhruba za dvě stovky, ale škody na naší expozici ve výkladu jsme předběžně odhadli na pět tisíc,“ upřesnil Cieplak. Podle jeho vyjádření bude muset firma nechat vyrobit zejména nové reklamní polepy, což není levná záležitost.

„Větší škodu ale způsobil zloděj majiteli obchodního domu, který bude muset dát nově zasklít výklad a to bude stát asi dvacet tisíc,“ vysvětlil Cieplak. Při rozměru skla tři krát tři metry a tloušťce okolo jednoho centimetru navíc po­ dle něj člověk, který takto kradl, dost riskoval. Váha skla je zhruba dvě stě kilogramů, takže při jeho zhroucení by se mohl těžce zranit.

Situaci již šetří policie. „Pokud byla způsobena škoda v uvedené výši, pachateli hrozí za trestné činy krádeže a poškozování cizí věci až dva roky odnětí svobody,“ přiblížila mluvčí policie Jana Bartíková s tím, že budou teprve vyslechnuti všichni svědkové.

Podobná událost se stala v případě zlínského obchodního domu podle poškozeného majitele prodejny také nedávno. To se z jiné výlohy ztratila motorová pila v hodnotě zhruba pěti tisíc. „Jenom doufám, že rozbitá výloha naší prodejny nebyla nějakou osobní mstou směřovanou na mě,“ svěřil se ještě spolumajitel obchodu Cieplak. „Nedávno mi totiž vykradli byt,“ vysvětlil důvod svých obav s tím, že ale souvislost obou případů spíše nepředpokládá.

(nis)