V Petrůvce na Zlínsku zasahovalo v sobotu sedm hasičských jednotek

Kromě tří set balíků slámy poškodil oheň také zemědělský traktor, dva stroje nebo uskladněný stavební materiál ze dřeva.

„Další škody, které vznikly na majetku haly, budou vyčísleny dodatečně,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

V odpoledních hodinách vidělo několik svědků právě u haly dva malé chlapce. Jeden prý odešel dříve a druhý tam zůstal. „Ten přišel kolem půl páté domů, řekl, že už se nevrátí a utekl,“ popsal mluvčí Mitáček.

Kolem sedmé hodiny večer se ale chlapec rodičům ozval mobilním telefonem. K požáru se přiznal. „Balíky slámy se vznítily při přepalování jejich provázků,“ dodal. Snažil se prý oheň uhasit dupáním a vodou z lahve, ale to se mu nepodařilo.

Nezletilý chlapec tak postavil do pozoru sedm jednotek hasičů s deseti cisternami. Kromě profesionálů se snažili oheň uhasit i dobrovolníci ze Zlína, Luhačovic, Slavičína, Petrůvky a Pozlovic.

„Hasiči pronikli do zakouřených prostor v dýchacích přístrojích. Část potom hasila halu i z vnější strany,“ popsal mluvčí. Zhoršené světelné podmínky a mlha zapříčinily i výjezd zásahového vozu se speciálním osvětlovacím agregátem. „Požár se hasičům podařilo stabilizovat po více než dvou hodinách usilovné práce,“ dodal Mitáček.

V noci a ještě v neděli 28. října drželi nad místem požáru dobrovolní hasiči hlídku a kontrolovali dohoření slámy v poškozených balících.