Na druhém místě figurují nevhodné a neodborné zásahy do úprav aut.

Právě na četné a hlavně laické úpravy v elektroinstalaci doplatil v sobotu majitel vozu značky Audi v Brumově-Bylnici. Jeho odstavené auto zničehonic zachvátil požár.

„Už při příjezdu hasičů byl takřka celý vůz v plamenech. I když hasiči požár postupně uhasili, stačily plameny zničit téměř celé auto,“ konstatoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Pravděpodobně technická závada v motoru zapříčinila včerejší požár auta, který se stal ve Zlíně na ulici Vodní. „Řidič uvedl, že když jel centrem města, ucítil kouř, a zajel proto do boční uličky, kde vůz odstavil. Protože se z motoru začal linout dým, běžel si půjčit do okolních prodejen hasicí přístroj,“ líčil mluvčí.

Řidiči pomáhali i městští strážníci, kteří jeli kolem. „Požár však kompletně zničil celý motorový prostor,“ konstatoval Mitáček.

Podle záchranářů nejsou výjimkou ani úmyslně založené požáry. „Zřejmě s takovým případem jsme se setkali minulý pátek, kdy na Vsetínsku hořelo stojící auto. Jeho majitel byl na dovolené. Případ ještě šetří policie,“ uvedl mluvčí.

Hasiči radí řidičům, aby v případě požáru zachovali chladnou hlavu, od auta neutíkali a co nejdřív zavolali jejich pomoc.

„Samozřejmě že nejlepším způsobem, jak minimalizovat škody do našeho příjezdu, je mít v autě malý hasicí přístroj nebo sprej. K hašení se však dá použít například i oděv, deka, nápoje, písek nebo hlína, v zimě sníh. Dobré je i zastavit další kolemjedoucí řidiče a požádat je o pomoc,“ radí Mitáček.