„Dítě je teď v inkubátoru a stabilizované,“ informovala mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Karla Havlíková. Protože lékaři nemají zatím žádné informace o matce a průběhu těhotenství ani o tom, jak probíhal porod, je pod bedlivým dohledem. „Dítě absolvuje i vyšetření, která se běžně dělají. Zjišťujeme například, zda nemá žloutenku či jiné onemocnění,“ vysvětlila mluvčí. V nemocnici se děvčátko dočkalo i svého jména. „Vybrali jsme jí jméno Eliška a podle místa, kde holčičku našli, dostala příjmení Vsetínská,“ uvedla Havlíková.

Eliška měla velké štěstí, že ji obyvatelé domu nalezli včas a hned upozornili policii. Jinak se mohla dostat do vážných zdravotních potíží a zemřít. Matce, po níž pátrá policie, nyní hrozí trestní stíhání. „Za opuštění dítěte může být potrestána odnětím svobody na dobu od šesti měsíců do tří let. Pokud by místo pohození žena dala dítě do baby boxu, nejenže by neohrozila jeho zdraví, ale jednala by zákonně a nemusela by se bát postihu,“ upřesnil zástupce vedoucího policejního oddělení ve Vsetíně Ivo Novák. Kvůli zjišťování totožnost matky se policisté obrátili na gynekology v okolí. „Ptáme se jich, zda nezaznamenali nějakou těhotnou ženu, která by mohla být matkou tohoto dítěte,“ vysvětlil policista.

V pátrání po nezodpovědné matce pomáhají policii také novináři. „Na základě ohlasu případu v médiích už jsme zaznamenali dva tipy od občanů. Jedna z domněnek se nepotvrdila, dále ale prošetřujeme informaci, že hledaná žena údajně pochází z Brna,“ doplnil Novák. Osud dítěte je teď v rukou sociálních pracovnic. „Momentálně se čeká na vyhotovení rodného listu a vydání předběžného opatření, na jehož základě se dítě předá do kojeneckého ústavu,“ vysvětlila mluvčí městského úřadu Eva Stejskalová. Tam podle ní holčička stráví nejméně dva měsíce. „Poté lze podat návrh soudu, aby označil děvčátko za dítě, o které rodiče nejeví zájem, čímž se stane volným k osvojení,“ přiblížila mluvčí.

Nikola Synek

Související články:

Novorozeně leželo na schodech panelového domu

Myslela jsem, že je to panenka