Jen během tohoto týdne mají policisté hlášeno dvacet případů, od začátku roku je jich celkem sto šedesát. „Ve skutečnosti je případů mnohem víc, ale lidé nám je často nehlásí, protože to považují za zbytečné,“ řekla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Krade se v ulicích, ve vozech městské hromadné dopravy, na parkovištích i v supermaketech. „Výjimkou nejsou už ani restaurace,“ podotkla mluvčí.
Hned dva případy se staly ve čtvrtek. „ O peněženku s dvěma tisíci korunami přišla paní, když na náměstí Míru míjela trojici mužů. V jednu chvíli ucítila menší pohyb kabelky, ale nevěnovala tomu pozornost. Až když chtěla v obchodě platit, všimla si, že má kabelku rozepnutou a peněženku v ní už neměla,“ uvedla Bartíková.

K další krádeži došlo pár hodin nato v nákupním centru Čepkov. „Paní si nechala v nákupním vozíku kabelku. Když si u regálu s pečivem dávala do sáčku rohlíky, nevšimla si, že jí někdo kabelku bere. Přišla tak o více než čtyři tisíce korun,“ uvedla mluvčí.

Policisté se shodují, že na vině většinou bývá nepozornost lidí, kteří spoléhají na svůj postřeh. Zloději jsou ale daleko rychlejší.

Potvrdily to i záběry bezpečnostních kamer z nákupního centra Hypernova, které zlínským policistům zapůjčili jejich kolegové z Ostravy. Na nich bylo zřetelně vidět, jak si jeden návštěvník nechal tašku ve vozíku a během nákupu se několikrát od něj odklonil. To sledovala dvojice zlodějek, které muži v momentě, kdy se od vozíku opět odklonil, tašku ukradly. Pak zcela nepozorovaně odešly. „Specializované skupinky zlodějů objíždějí supermarkety po celé republice. Pokaždé si někoho vytipují a v nestřežené chvíli kradou. Po cestě ven si pak lup mezi sebou předají, takže pokud je ochranka chytí, už u nich nic nenajde,“ konstatovala mluvčí.