Ten pak na následky vnitřních zranění zemřel v křoví vedle zlínské Tržnice, kam ho strážníci opilého odtáhli.

Soudce Pavel Houdek si včera vyslechl více než deset svědků, kteří se v osudný den s Janochem potkali. Vypovídal jak personál barů a restaurací, kde v ten den Janoch byl, tak i bývalí kolegové obou obviněných. Všichni shodně vypověděli, že u Janocha viděli ten den rány v obličeji. Některé měly být starší, jiné čerstvé.

Svědci však rovněž poukázali i na opakované Janochovy problémy s placením útraty.

To například potvrdil Martin Váňa, který předloni pracoval jako číšník na Golem bowlingu. Janoch si tam v noci objednal pivo, které odmítal zaplatit.
„Přivolal jsem proto ochranku, aby ho odvedla. Všiml jsem si jen, že je zraněný v obličeji. Některé rány byly ještě čerstvé. Muž pak vstal a sám odešel. Znova jsem ho viděl na parkovišti, když jsem šel z práce k autu. Seděl před barem Synot, nad ním stáli městští policisté a něco mu říkali. Ale nevěnoval jsem se tomu a odjel domů,“ vypověděl bývalý číšník.

Janoch měl v průběhu celého dne problémy i v dalších dvou zlínských provozovnách. Odpoledne například odmítl zaplatit útratu v restauraci Hami a večer v baru na ulici Školní. Ve všech případech k němu byli přivoláni strážníci, kteří v té době byli ve službě. Naposledy po třetí hodině ráno do baru Synot, kde se s ním potkali oba obvinění.

Podle jejich výpovědi z přípravného řízení měli Janocha opilého z baru vyvést a poslat domů na Rackovou. Protože údajně sotva stál na nohou, sdělili stálé službě, aby ho zkontrolovala městským kamerovým systémem. Ten však muže nikde nezachytil, proto se strážníci vrátili na místo a našli ho spát na chodníku.

Janocha probudili a protože jim tvrdil, že nemůže jít, odtáhli ho do křoví. Znova ho přijeli zkontrolovat kolem půl šesté ráno a podle jejich výpovědi nebyl stále schopen chůze. Za necelou hodinu na to byl muž mrtvý. Našel ho až v poledne náhodný kolemjdoucí.

Šišku i Sháněla spolu s Janochem ten večer viděl i Petr Dočkal ze Zlína, který kolem třetí ráno procházel okolo Tržnice. „Když jsem ten parčík míjel, všiml jsem si, že tam stojí dva strážníci a s nimi nějaký muž. Byl dost potlučený v obličeji. Jen jsem zaslechl, že mu řekli, že tam nemůže spát,“ vypověděl.

Podle výpovědí strážníků je obvyklé nechávat bezdomovce, pokud nepotřebují lékařskou pomoc, spát i venku. „Když nevykazují známky zranění a jsou v podnapilém stavu, přespávají tito lidé všude. Nemáme je kam odvážet, a to nechce dělat ani záchranná služba. Tato společnost prostě tento problém nijak neřeší,“ podotkl tehdejší velitel směny stálé služby městské policie Tomáš Hrabal.

Soudce Houdek po vyslechnutí všech svědků odročil případ na začátek února.

Přečtěte si také:

Bývalí strážníci odmítli u soudu o Janochovi vypovídat

Kauza Janoch před soudem: jsou dva strážníci vinni?