Na toto veřejné prostranství více dohlížejí i zaměstnanci Pohřebnictví Zlín. Společnost má na starosti devět hřbitovů ve městě a okolí. „O Dušičkách je na hřbitovech velký nárůst návštěvníků. Krade se totiž téměř vše, od váziček až po ozdoby a lampičky,“ sdělil ředitel společnosti Milan Macura. Dodal však, že krádeží na hřbitovech naštěstí poslední roky ubývá.

Na Dušičky už se chystá i státní policie. Ta bude ke kontrolám hřbitovů využívat především jízdní jednotku. „Dostanou se totiž do těžko přístupných míst, kde nelze použít auta. A hlavně mohou snadněji i dostihnout případné pachatele,“ vysvětlila zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Doplnila ještě, že krádeží policisté nezaznamenávají mnoho.

„Je to částečně i tím, že lidé to nenahlásí, nebo na to přijdou až po delší době,“ konstatovala mluvčí.

V pohotovosti jsou od začátku tohoto týdne i městští strážníci. „Někteří lidé totiž nečekají až na druhý listopad a chodí na hřbitovy průběžně po celý týden. Proto už teď děláme kontroly nejen ve dne, ale i v noci,“ sdělil zástupce ředitele strážníků Pavel Janík.

Podle něj spíše než krádeže hlídky zaznamenávají výtržnictví. „Většinou se jedná o rozsypané koše. Ale protože se jedná o veřejně přístupné místo, jsou postihy daleko přísnější, než kdyby to bylo jinde ve městě,“ upozornil Janík.

Výtržník nebo vandal tak může dostat pokutu třicet tisíc korun, nebo dokonce i jít na dva roky do vězení.