Koronavirus je vážné nebezpečí pro svět

ANO Koronavirus se šíří neobyčejně rychle. Opustil epicentrum v Číně a už je na všech obydlených kontinentech. Nemoc je agresivní a o to nebezpečnější, že na mnoha přenašečích není možné poznat na první pohled příznaky. Nehrozí ale jen sama nemoc. Karanténa a další opatření proti nákaze mohou rodiny na dlouho odříznout od přísunu potravin. Může být ochromena výroba a distribuce léků.

NE Statistické údaje mluví jednoznačně: úmrtnost na novou nemoc covid-19 je nízká, podobně jako na chřipku. V nebezpečí jsou takřka výhradně starší lidé, trpící navíc dalším onemocněním. U většiny pacientů je průběh lehký a do deseti dnů se uzdraví. Vyspělé státy se brání energicky. Ani v nejpostiženějších oblastech v severní Itálii však není zásobování kriticky ohroženo.

Náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví Roman Prymula.
Koronavirus v Česku: Co se bude dít? Nepanikařte, prosí epidemiolog Prymula

Stát není na epidemii připraven

ANO Politici vystupují chaoticky, je vidět, že nevědí, co dělat. Nejsou schopni ani zakázat cesty do celé Itálie, natož zavřít hranice. Nedostatek roušek a respirátorů svědčí o tom, že zdravotnické pomůcky chybí a budou chybět. Nejsou jasné ani základní věci, jak například bude proplácena práce z domova, jak postupovat, až se zavřou školy. Na pomoc úřadů nelze spoléhat.

NE Zdravotníci jsou na propuknutí epidemie připraveni a vycvičeni. Systém hygienických stanic dokáže rychle odhalit onemocnění a izolovat nakažené. Nedostatek roušek a respirátorů je důsledek okamžité paniky, brzy jich bude zase habaděj. Je potřeba vzít v úvahu, že nebezpečí globální epidemie čelí lékaři poprvé a potřebují nějaký čas na řádný rozběh krizového fungování.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Je důležité se pojistit pro všechny případy

ANO Nemůžeme teď předvídat všechny obtíže. Vezměte si, že máte v rodině nemocného seniora nebo malé dítě. Budete riskovat cestu na nákup? Nejspíš si to rozmyslíte, abyste je neohrozili. Kolik zaměstnanců obchodu a služeb přestane v zájmu vlastní ochrany chodit do práce? Proč shánět potraviny na poslední chvíli, draho a ještě riskovat, když si je teď můžeme opatřit v klidu?

NE Kdo nyní podléhá nakupovací panice, měl by být v krajním případě zbaven volebního práva a práva vychovávat děti. Je totiž ideálním objektem manipulace. V Evropě jsou jednotlivé stovky případů nákazy. Nic krom poplašných zpráv na sociálních sítích nenasvědčuje tomu, že by koronavirus mohl rozvrátit běžný chod společnosti.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poskytl v Praze rozhovor Deníku.
V Česku jsou první tři případy nákazy koronavirem, potvrdil ministr Vojtěch

Zásobování i hospodářství může zkolabovat

ANO Podle některých vědců může infekce v roce 2020 nakazit čtyřicet až sedmdesát procent populace planety. Už teď se ukazují hospodářské dopady. Prodej automobilů v Číně klesl minulý měsíc takřka na nulu. Padají akcie, je nedostatek zdravotnických potřeb. Globální ekonomika je provázána, české hospodářství se může zhroutit bez vlastního zavinění.

NE Pokud se nemoc rozšíří, může způsobit vážné obtíže. Odborníci dokonce varují před celosvětovou recesí. Omezení výroby a pokles akcií však neznamená ekonomický rozvrat. Neprojeví se bezprostředně, ale až po několika měsících či letech. Větší „marodku“ způsobenou virem podniky vydrží.

Koronavirus.Zdroj: Deník