Vláda uvažuje o tom, že zavede zálohované pet lahve a plechové obaly na nápoje. Slovensko to již po vzoru řady evropských zemí udělalo. Velcí domácí výrobci jako Mattoni se k tomu kloní. Menší firmy se obávají zvýšených nákladů a chaosu.

Kateřina Perknerová
Plácnutí versus násilí

Otázkou je, zda má novota smysl. Česko má solidní systém třídění odpadu. Ještě před dvaceti lety lidé zvedali obočí, když viděli třeba v Rakousku barevně odlišené nádoby na různé druhy smetí. Postupem času se našinci začínají vypracovávat mezi premianty. I proto, že třídění šetří rodinný rozpočet.

Podle odborných odhadů se recykluje kolem sedmdesáti procent všech plastových lahví. Vyrábějí se z nich nové a krom toho řada dalšího zboží, například součástek do automobilů. Obchodníci s textilem rádi v rámci společenské odpovědnosti uvádějí, z kolika petek byla vyrobena například zimní bunda. Krom problematické kvality ale vyvstává další problém: kam s tou bundou.

Kateřina Perknerová
Neumíme, nebo nechceme?

Záplavu plastových obalů zálohování lahví nevyřeší a oceány nezachrání. Je to drobnost. Jenže každá drobnost, která pomáhá snížit znečištění planety, se počítá. Udělejme to.