To zavírání restaurací je úplně absurdní. Byli jste teď někdy na koncertě? Ani jedna rouška v publiku. Hromadné akce 17. listopadu? Tělo na tělo a taky žádné roušky. A my teď zavřeme restaurace, kde lidé sedí spolu u stolu. Skoro jako by se přišlo na to, že virus roznášejí hospodští a lidé, kteří se v noci vracejí nacamraní z baru. A to už teď jsou restaurace poloprázdné! Kampaň „Udělejme tečku za koronavirem“ dostala zlatou cenu za nejefektivnější kampaň roku, ale spíš je tu déjà vu. Opět se bude opakovat spirála vzteku, která se rozjela při minulém lock-downu. Protože ten se samozřejmě blíží, i když se mu bude říkat jinak, třeba jako teď „omezení kontaktů“. Zrušilo se uznávání testů, takže místo chození do divadel nebo restaurací budou lidé sedět doma, čučet na televizi a nadávat na celebrity, které bulvární fotografové vyfotí bez roušky.

Jakub Horák
Pěna dní: Do švestek bude po tom

Autor je spisovatel

A prezident Zeman v tom nechá Andreje Babiše vykoupat. Samozřejmě to je trest za to, že si premiér v době jeho nemoci dovolil „čistit Hrad od Zemanových mužů“. „Kdo to v tej Mladej fronte mohl tenkrát dát na titulke, něco tak strašného?“ očekávám za pár dní rozhořčeného premiéra. Pan prezident nechá současného předsedu vlády a nastávajícího prezidentského kandidáta, aby si hněv lidu pěkně slízl. Protože ačkoli současným opatřením většina odborníků a velká část lidí tleská – právě ti Babiše prezidentem volit nebudou.

Zeman si mezitím povolává navržené ministry podle abecedy – Bartoš, Baxa, Blažek. Než se dostanek „L“, aby kandidátovi Pirátů na ministra zahraničí Janu Lipavskému oznámil, že ho nejmenuje, budou už pomalu Vánoce. Ustoupí Fiala a vláda bude jmenována, nebo podá kompetenční žalobu na Ústavní souda vláda jmenována nebude? V předchozích dvou soubojích o Šmardu a Pocheho Zeman vyhrál a žalobu na hlavu státu pro hrubé porušení ústavy by musela podpořit třípětinová většinav obou parlamentních komorách. Prezident však nikam nespěchá.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.