Pamatujete si na posměšky opozičních stran, že Andrej Babiš tahá ministry jako králíky z klobouku? Jeden by si tehdy vsadil na to, že lídři z obou koalic mají v rukávu seznamy skvělých kandidátů, kterými zasypou veřejnost minutu poté, co by vyhráli volby.

Jsme svědky pravého opaku. Markantní je to u lidovců, kteří nejdříve šíbovali se svým předsedou Marianem Jurečkou, až ho zaparkovali na ministerstvu práce a sociálních věcí. S ním sice nemá exministr zemědělství zkušenosti, ale je pochopitelné, že na klíčovém vládním postu musí zasednout těžká politická váha, nejlépe předseda strany.

Luboš Palata
Česká diplomacie nesmí být jen rezortem do počtu

Jeho zástupci ale nabízené posty odmítli. Prý mají rádi Brno a svoje rodiny. Absurdní výmluva pro vrcholné politiky. Spíš chybí odvaha, zkušenosti a znalosti. Začalo se tedy lovit v Senátu, opoře to bývalé opozice. V něm za lidovce zasedá Anna Hubáčková jako budoucí ministryně životního prostředí a také příští pan Evropa za STAN Mikuláš Bek.

Helena Langšádlová z TOP 09, jež se profilovala coby expertka na mezinárodní politiku, migraci a hybridní hrozby, bude řídit vědu, výzkum a inovace. Držme jí palce.

Naprostý zmatek zavládl u Pirátů. Místo nového politického stylu, k němuž by měla patřit automatická rezignace na poslanecký mandát v případě vstupu do vlády, se o tom vedly jalové debaty. Nakonec se Jakub Michálek nominace na ministra pro legislativu vzdal, ale zanechalo to pachuť. Stejně jako výběr bakaláře Jana Lipavského coby ministra zahraničí.

Martin Komárek.
Rakušané aspoň něco dělají

Navíc hádky mezi Piráty a STAN neberou konce, a aby toho nebylo málo, místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová sdělila, že někteří ministerští nominanti ODS jsou pro Piráty nepřijatelní.

Jinak řečeno, ještě ani nezačali, a už si jdou po krku.