Putinovská agrese proti Ukrajině pouští žilou nejen Ukrajincům. Neničí ale jen jejich zemi, oslabuje celou Evropu, Evropskou unii, Západ. Jak ukázal v neděli skončený světový klimatický summit OSN v Egyptu, projevuje se to i v oslabení evropských a západních argumentů v tak klíčové věci současnosti a budoucnosti, jako jsou snahy o omezení globálního oteplování.

Evropa na summitu sice oznámila, že závazek snížit emise skleníkových plynů k roku 2030 přitvrdí z 55 na 57 až 58 procent oproti úrovni z roku 1990. Ale jen málokdo tomu věřil. A to proto, že letošní rok kvůli energetické válce, kterou jako součást své agrese proti Ukrajině vede vůči Evropské unii Putinovo Rusko, má zcela opačné důsledky.

Kateřina Perknerová
Ostuda nejen fotbalová

Místo vůči globální změně klimatu relativně velmi málo škodlivému zemnímu plynu musí totiž Evropané ve svých elektrárnách pálit doslova cokoli, aby tuto zimu zabránili energetickému a ekonomickému kolapsu EU. Evropští politici i manažeři objíždí doslova celou planetu a nakupují, kde to jen jde, stlačený zemní plyn, který by alespoň částečně nahradil dosavadní obří dodávky z Ruska.

Výsledkem je z hlediska klimatu velice mizerná bilance. Přes vzletná slova EU o tom, jak válka na Ukrajině urychlila přechod Evropy na obnovitelné zdroje, je realita taková, že ve velké části Unie stoupá z komínů ten nejhorší uhelný kouř. A energetická krize ruinuje rozpočty unijních států, evropských firem i evropských občanů.

Martin Komárek
Má dezinformátor Vrabel mluvit v České televizi?

V přesvědčovacím tlaku na rozvíjející se a rozvojové země tak ztrácí Evropská unie půdu pod nohama. Je navíc otázkou, zda je to krátkodobě, protože nahradit ruský plyn a postavit energetiku EU na levných obnovitelných zdrojích, nepotrvá rok ani dva. A možná ani deset.

To vše nahrává světovým producentům fosilních paliv, ropy a plynu, kteří vidí ve snahách omezit globální oteplování útok na podstatu svých ekonomik. A Rusko je jedním z klíčových členů klubu „ropných států“. Kruh se uzavírá.