Už za tenhle odstavec se stávám kandidátem na Bludný balvan spolku Sisyfos. Ten bývá udělován autorům protivědeckých, iracionálních výroků, spisků nebo činů. A přece jsou astrologické legendy, či svědectví o Ježíši Kristu nesrovnatelně bližší rozumovému chápání světa než to, co se šířilo a šíří éterem v souvislosti s covidem.

A nejen to, občas tyto poudačky podporovali i lidé s titulem před jménem a za jménem.

Po senzační výhře přišel debakl

První lež, a sice že nová nemoc z Číny je chřipečka na rozdíl od viru slábne. Šířit ji v době, kdy denně umírají a strádají lidé, je příliš zlé, nechutné.

Ta druhá o tom, že koronavirus je celosvětové spiknutí, má tužší život. Obíhá v různých verzích: Bill Gates nás chce očipovat, aby mohl svět zcela ovládat. A zas jsou tu možnosti: Jedni tvrdí, že čipování probíhá už při testech, jiní jsou vědečtější, prý až při očkování. Další se domnívají, že se nespikl Bill Gates, ale ilumináti a politická třída, aby si lid zcela podrobili a vzali mu svobodný způsob života.

Všimněme si, že tyto bajky mají jisté racionální jádro: Prohlížeče, programy a sociální sítě o nás vědí skoro všechno a politici si na nás občas smlsnou.

Poslední velká hloupost je o vakcíně: Prý je vražedná, nevyzkoušená, nebezpečná. A nejen to: Změní naši genetickou informaci a stanou se z nás mutanti.

Nekorektní petardy?

Balvan nebalvan, Sisyfos nesysifos, podle solidních průzkumů těmhle, odpusťte, hovadinám, věří nemalá část z nás.

V dobách morů se vždy šířily divoké zvěsti a pověry. To byl ale přece středověk. Moc jsme se nezměnili? Naprosto a k lepšímu: Neupalujeme nikoho za to, že mor zapříčinil.