Deník přináší deset důležitých otázek, na které by se občané měli politiků ptát.

1. Odmítnutí Svobody
Proč poslanci ANO, ČSSD a KSČM nepodpořili 28. ledna 2020 návrh Bohuslava Svobody (ODS), aby se sněmovna zabývala možnými dopady epidemie koronaviru na ČR?

2. Hamáčkův "nesmysl"
Vláda vyhlásila nouzový stav až 12. března, ačkoli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ho navrhoval už 2. března. Z jakého důvodu jeho návrh premiér Andrej Babiš tehdy odmítl jako „nesmyslný“?

3. Rivalita ANO a ČSSD
Premiér Andrej Babiš odmítal aktivovat Ústřední krizový štáb s tím, že jím je celá vláda. Učinil tak až 15. března. Do jeho čela prosadil náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu, ačkoli podle vládního usnesení z roku 2001 má být jeho šéfem ministr vnitra. Šlo o důsledek politické rivality mezi ANO a ČSSD?

Přinášíme přehled nákazy koronavirem v jednotlivých okresech v České republice.
Mapa koronaviru ČR: Podívejte se, jak to vypadá v jednotlivých okresech

4. Plán na ochranu zdravotníků
Existoval plán ministerstva zdravotnictví na nákup a distribuci různých typů respirátorů pro zdravotní personál v nemocnicích, praktické lékaře a stomatology? Kolik roušek reálně od začátku roku do vyhlášení nouzového stavu objednalo?

5. Proč se víc netestuje?
Kdo je zodpovědný za to, že se už minimálně týden netestují vzorky i v necertifikovaných laboratořích, ačkoli by se tím výrazně zrychlil proces testování?

6. Zdržování s ošetřovným
Jak je možné, že dosud není přijato rozhodnutí ohledně ošetřovného? Andrej Babiš nejprve uvedl, že půjde o vládní nařízení, nyní žádá, aby novelu zákona přijal parlament.

7. Nákupy roušek a respirátorů
Nakupuje vláda miliony roušek a respirátorů efektivně? Objevila se informace, že soukromý prověřený dodavatel je dokáže nakoupit a dopravit daleko laciněji, neboť by nešel oficiální státní cestou.

8. Ústupky Číně
Jaké ústupky byli ochotni čeští představitelé učinit Číně a jmenovitě čínskému velvyslanci, aby získali zásilku potřebného zdravotního materiálu?

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi ke koronaviru. Co se v Česku smí a co je zakázané

9. EET a slevy na jízdném
Navrhne vláda odklad 3. a 4. vlny EET a zruší slevy na jízdném?

10. Válečná ekonomika
Je vláda připravena na přechod na válečnou ekonomiku a pracuje na plánu, jak pomoci hospodářství po koronaviru? 

Analýza dění v politice

Aktuálně v době šíření koronaviru nikdo neřeší politiku. Přesto se karty pro příštího vítěze voleb rozdávají právě teď. Mnozí podvědomě očekávali, že Andrej Babiš v krizi naplno rozvine své manažerské schopnosti. Premiér se ale utápí v detailech, neumí vystihnout podstatu věci, na tiskovkách působí zmateně. A dělá chyby.

Nakaženého pacienta označí za provokatéra, žádá okamžité odvolání ředitele klíčové Nemocnice Na Bulovce, slibuje osobní rozvoz nedostatkových roušek.

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.
Vláda schválila povinné nošení roušek. Obchody budou od 10 do 12 jen pro seniory

Naopak celoživotní a nijak výrazný politik Jan Hamáček nebyl zrovna kandidátem na akčního hrdinu roku. Šéf ČSSD ale překvapil. Počínaje srozumitelným vyjadřováním přes reálné zajištění dodávek zdravotního materiálu z Číny až po výraznou neformální červenou mikinu.

Ačkoli šéfem Ústředního krizového štábu měl být dle dávného vládního usnesení on jako ministr vnitra, bez hysterie se podřídil rozhodnutí většiny ministrů za ANO postavit do jeho čela respektovaného epidemiologa Romana Prymulu.

Uchopit příležitost

Sociální demokraté vycítili příležitost. Ministr kultury Lubomír Zaorálek se jako první omluvil za nedostatečné dodávky roušek a respirátorů, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová připravila velkorysé balíčky pomoci pro zaměstnance.

Z letargie se probudila opozice. ODS, Piráti a TOP 09 přicházejí s návrhy na záchranu podnikatelů. Na prvním místě žádají odklad 3. a 4. vlny EET, která se má týkat i doktorů a řemeslníků, či zrušení slev na jízdné. To jsou logické kroky, k nimž by ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) neměla být hluchá.

Lidé si za rok a půl u volebních uren zajisté budou pamatovat, kdo se jak zachoval, na čem lpěl a kde uměl rozumně ustoupit.

Nyní se ukazuje, že nebylo moudré jmenovat Karla Havlíčka ministrem průmyslu i dopravy. Jeho plnou kapacitu si vyžaduje nastavení půjček, záloh, náhrad, zkrátka udržení hospodářství v chodu, ale také plánování oživení postvirové ekonomiky.

Lékař. Ilustrační foto.
Konec kolapsu laboratoří? Testujte a ordinujte i bez razítka, svolila vláda

Na resort dopravy nyní Havlíček nemá naprosto čas, i proto letecké dodávky potřebného zboží z Číny převzal Hamáček. A pak je tu zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) koronavirus politicky pravděpodobně nepřežije.

Výzva pro lékaře

Z lékařského terénu se na něj sype jedna stížnost za druhou. Možná je ve spoustě věcí nevinně, ale ten obří úkol zkrátka nezvládl. Ukazuje to i detail s šéfkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, jíž dal souhlas k odletu na dovolenou na Kubu pár hodin před vyhlášením nouzového stavu.

Koronavirus - Ilustrační foto
Dobrovolný test na koronavirus stojí i tisíce. Jejich systém ale moc nefunguje

Doktoři v první linii, ředitelé nemocnic, šéfové lékařských komor jsou nyní těmi, kteří nesou tíhu pandemie na svých bedrech. Mají obdiv a úctu občanů. Kdyby se kdokoli z nich rozhodl udělat politickou kariéru, má úspěch předem zajištěný. Uvidíme, zda získaný kapitál zúročí například prezident stomatologů Roman Šmucler.

Teď zajisté není čas na stranické půtky, ale právě v dobách krize se láme politický chléb. Někdo si nadrobil, zatímco jiný ho peče dozlatova.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník