Stalo. Ministra Blatného lze naprosto pochopit, když žádá exemplární potrestání. Pravdu však má i primátor Hřib, který ho zpražil: Správní úřad musí postupovat nezávisle a přísně v souladu s předpisy, ne podle pokynů horkokrevného ministra.

Zde však budiž řečeno, že ministr má pravdu. Lidé, kteří systematicky porušují pravidla nouzového stavu, jsou nebezpečím pro druhé. Nesou nepřímo vinu na zbytečném umírání. Nejsou jen zpozdilí, jsou sobečtí a páchají zlo. Hostinští, kteří načerno otvírají, jsou navíc nekalou konkurencí pro své poctivé kolegy.

Otevřeme Prahu a zavřeme Vysočinu?

Policisté zjevně dostali pokyny, aby se k lidem, kteří poruší zákazy, chovali korektně a vlídně. Ten přístup se osvědčil při první vlně koronavirového útoku. A přiměřený je i ve většině případů nyní. Kdo pije kelímek piva na veřejnosti nebo si zapomněl nasadit roušku na zastávce, porušil zákaz, ale není zločinec.

V případě hospodských, kteří odmítají zavřít nebo pořádají obří mejdany, lze o zločinu mluvit. Policie měla být mnohem tvrdší. Její povinností je zabránit zatvrzelým hlupákům v tom, aby ohrožovali své okolí. Tito lidé měli být vsazeni do vazby. Nebo je u nás zákon pro legracia slušní za hejly pro neslušné?