Projektu rekonstrukce bytu v západočeských Klatovech se ujalo architektonické studio JanskyDundera.

„Hlavním záměrem návrhu bylo vdechnout bytu prostorovou velkorysost a také podpořit prvorepublikový ráz nárožního bytového domu,“ uvedl spoluautor projektu Matěj Janský.

Nejen měnit, ale i bourat a čistit

Autoři hodně mysleli na kvalitu, kterou upřednostnili před kvantitou. Všemu předcházela pečlivá komunikace se čtyřčlennou rodinou. Tedy devětadvacetiletou psycholožkou paní Alžbětou a jejím partnerem – sedmatřicetiletým ilustrátorem Michaelem.

„Přesvědčili jsme je, že by bylo vhodné využít příležitosti rekonstrukce pro velkorysou změnu. Tedy neměnit pouze povrchy, ale také čistit, bourat a měnit dispozici ve prospěch životních potřeb rodiny. A také restaurovat maximum možných původních prvků. A pokud už sáhnout po nových materiálech, tak po těch, které budou kvalitní a nebude je třeba měnit,“ popsal průběh projektu Matěj Janský.

S celým bytem jako s rodinným stříbrem

Autoři tak přistoupili k návrhu s péčí hodnou zacházení s rodinným stříbrem – byt se se totiž nachází v nemovitosti, který nechal postavit pradědeček jednoho z autorů návrhu Zeno Fifka.

Velmi citlivě a rozvážně tak přistoupili i ke změně dispozice.

„Scelením dříve oddělených menších místností do větších otevřených prostorů došlo k maximalizaci těch společných. Tedy takových, v nichž tráví rodina většinu času pospolu,“ doplnil spoluautor Cyril Dunděra.


Nahrává se anketa ...

Do dětských pokojů se vstupuje modrou skříní

Důležitou roli tak v rámci návrhu hrály děti investorů – čtyřletý Albert a dvouletá Miriam.

Jejich dětské pokoje jsou podle tvůrců pojaty jako malé účelné cely, do kterých se vstupuje přes velkou modrou úložnou skříň inspirovanou skříní do pohádkové Narnie.

close Modrá skříň je i vstupem do dětského pokoje i jejich fantazie. info Zdroj: Se svolením architektonického studia JanskyDundera zoom_in Modrá skříň je i vstupem do dětského pokoje i jejich fantazie.

„Modrá skříň a hlavně vstup do jejích útrob má vyvést člověka z reality do jiného světa, magického prostoru, být filtrem mezi bytem a dětskými pokoji. Má zprostředkovat zážitek a umocnit fantazii,“ přiblížili autoři pointu svého nápadu.

Ložnice má vlastní koupelnu i pracovnu

Nijak ochuzeni nebyli ani dospělí. U jejich ložnice je vlastní koupelna a je z ní přístupná také pracovna s malým balkonem.

Byt rozjasňují syté barvy a je vybaven také autorským nábytkem.

„Celý byt pak umožňuje zažívat různé světelné situace. Světlo do bytu může vstoupit ze všech světových stran a navíc různými způsoby. Ať už zakulaceným pásovým oknem do ulice, oknem zalomeným přes roh vnitrobloku, obyčejným plochým oknem i přes sérii několika oken,“ popsal spoluautor návrhu Matěj Janský.

Vstřícný a uvolněný prostor na 170 metrech

Na historii bytu upomíná řada původních prvků. Jde například o parkety, posuvné dveře, kliky nebo přiznaná původní výmalba v ložnici rodičů.

Autoři přiznali, že se na 170 metrech čtverečních nesnažili o stoprocentní sladění všeho se vším. „Věříme totiž, že právě tak vzniká vstřícný a uvolněný prostor, kde se různí lidé mohou cítit dobře a nikoliv nepatřičně,“ míní.