Při oslavě 40. výročí otevření areálu školy ho z rukou člena Etického fóra České republiky Pavla Motyčky převzal ředitel oceněné instituce Milan Kvasnička.

„Chtěl bych škole popřát další rozvoj a jsem moc rád, že toto ocenění můžu předat jako vůbec jedné z prvních škol u nás. Etická výchova je výchovou ke slušnosti, k dobru, výchova k tomu, abychom druhé vnímali nejenom kriticky. Jde o výchovu k empatii, jejímž vrcholem je pro sociální chování, tedy konání dobra bez toho, že bychom za to čekali protislužbu," poznamenal Pavel Motyčka.

Na pátečním vzpomínkovém setkání se v dolněmčanské škole sešla více než stovka jejích současných i bývalých pedagogů a zaměstnanců, včetně starosty obce Františka Hajdůcha a radního Zlínského kraje pro kulturu Ladislava Kryštofa. Po krátkém kulturním programu se přítomní bavili při tónech folkové kapely Děvčice.

Historie školy v Dolním Němčí sahá sice až do období ještě před zavedením povinné školní docházky za vlády Marie Terezie. Podle záznamů v kronice byla nejstarší školní budova v obci postavena v roce 1753. V pátek však Dolněmčané slavili 40 let od otevření současného rozsáhlého komplexu, jehož součástí je kromě bloku s učebnami také bazén se saunou a pavilon, v němž se nachází tělocvičny, školní družina i hudební sál. Areál vznikal za vydatné pomocí obyvatel vesnice v „Akci Z" v letech 1971 až 1973 a jeho vybudování tehdy přišlo na více než 22 milionů korun.