„Mariánský sloup byl symbolem kultury, historie a náboženské víry. Pro věřící měl mimořádný význam, ale i ti ostatní jej považovali za nedílnou součást města. Věřím, že s financováním opravy pomůže i samotné město a jistě se zapojí také místní organizace," poznamenal Jaroslav Slavíček z Uherského Brodu.

Vedení brodské radnice reagovalo na zájem lidí podílet se na navrácení tohoto monumentu tím, že 3. října sbírku zahájilo.

„Sloup byl pro obyvatele města jednou z nejcennějších památek, proto do jeho opravy zapojíme veřejnost," uvedl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Zatím však není patrné, jak se k tomuto počinu postaví další brodské instituce. „Zda tento projekt podpoří i muzeum J. A. Komenského, jsme zatím neřešili. Jsem ale přesvědčen o užitečnosti tohoto záměru. Sloup tvořil vizuální dominantu náměstí a měl pro obyvatele města velký význam," vyjádřil se Aleš Kapsa z Muzea J. A. Komenského.

Sbírka má trvat až do 31. března příštího roku. Do té doby se budou odborníci zabývat možnostmi obnovy sloupu.

„Zatím není jisté, jak dlouho restaurování potrvá nebo jaký materiál bude použit. Některé aspekty se budou přímo odvíjet od vybrané částky," uvedla mluvčí radnice Elen Sladká s tím, že vedení města bude rovněž shánět finanční prostředky, jež by napomohly brzkému zrestaurování této barokní památky.

Peníze mohou lidé buďto poslat na účet uvedený na internetových stránkách města Uherský Brod, nebo mají možnost přinést hotovost přímo „kachlíkárně" na Masarykově náměstí.

ADÉLA BURÁŇOVÁ