O prestižní ocenění specialit regionálního původu se ucházelo sto patnáct výrobků

Svou kvalitou porotce přesvědčily Labužnická kýta v bylinkovém koření od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřicha Bořuty, sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, soubor frgálů z Cyrilova pekařství, medovina od Jaroslava Háby a Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov. Ocenění v kategorii ovoce a zelenina uděleno nebylo.

Do soutěže bylo přihlášeno 115 výrobků. Odborná porota složená z veterinárních odborníků, hygieniků, potravinářské inspekce, zaměstnanců Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, potravinářské a agrární komory a ministerstva zemědělství poté vybrala z každé kategorie jeden výrobek.

Řeznictví a uzenářství u Bořutů letos slaví 15. výročí svého fungování. Společnost s pětadvaceti zaměstnanci sídlí v údolí chráněné oblasti Vizovických vrchů v Trnavě u Zlína. „Dbáme na vysokou kvalitu produktů. Téměř všechny výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Naší specialitou je právě Labužnická kýta s bylinkovým kořením,“ řekl Oldřich Bořuta.

Porotu zaujaly i tradiční frgály. „Jde o rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů. Nádivka je zpracovávána od samotného mletí až po vaření máku v naší pekárně,“ uvedla majitelka rodinné firmy Věra Kundrátová.

U výrobků porota hodnotila jejich originalitu, původ, chuť a vzhled, použité materiály i design. Značka Regionální potravina se výrobku uděluje na čtyři roky. Ti, kteří značku obdrží, budou po celou dobu pod kontrolou. Po uplynutí čtyřletého období mohou požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.