VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku Regionální potravina má pět výrobků

Zlín – Prvních pět výrobků ze Zlínského kraje získalo značku Regionální potravina. „Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu, podpořit místní malé a střední podnikatele v zemědělství a potravinářství,“ řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Cena se letos udělovala poprvé ve všech krajích.

10.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Profimedia.cz

O prestižní ocenění specialit regionálního původu se ucházelo sto patnáct výrobků

Svou kvalitou porotce přesvědčily Labužnická kýta v bylinkovém koření od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřicha Bořuty, sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, soubor frgálů z Cyrilova pekařství, medovina od Jaroslava Háby a Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov. Ocenění v kategorii ovoce a zelenina uděleno nebylo.

Do soutěže bylo přihlášeno 115 výrobků. Odborná porota složená z veterinárních odborníků, hygieniků, potravinářské inspekce, zaměstnanců Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, potravinářské a agrární komory a ministerstva zemědělství poté vybrala z každé kategorie jeden výrobek.

Řeznictví a uzenářství u Bořutů letos slaví 15. výročí svého fungování. Společnost s pětadvaceti zaměstnanci sídlí v údolí chráněné oblasti Vizovických vrchů v Trnavě u Zlína. „Dbáme na vysokou kvalitu produktů. Téměř všechny výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Naší specialitou je právě Labužnická kýta s bylinkovým kořením,“ řekl Oldřich Bořuta.

Porotu zaujaly i tradiční frgály. „Jde o rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů. Nádivka je zpracovávána od samotného mletí až po vaření máku v naší pekárně,“ uvedla majitelka rodinné firmy Věra Kundrátová.

U výrobků porota hodnotila jejich originalitu, původ, chuť a vzhled, použité materiály i design. Značka Regionální potravina se výrobku uděluje na čtyři roky. Ti, kteří značku obdrží, budou po celou dobu pod kontrolou. Po uplynutí čtyřletého období mohou požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Autor: ČTK

10.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jan Juroška

Slovácko má první posilu, z Dukly přichází Jan Juroška

Koupání v bazénech hotelu Horal.
10

Dárek ke Dni dětí: termální bazény za korunu a žonglování v Razulákovi

HLASUJTE V ANKETĚ: Jak nejlépe využít pozemky v areálu nemocnice?

Uherskému Hradišti byly od Zlínského kraje přislíbeny pozemky, které po výstavbě dalšího centrálního objektu nemocnice již dále nevyužije (cca 17 hektarů). Jak by s nimi mělo podle Vás město naložit?

Tady strávil mládí Donald Trump

Donald Trump, nový prezident USA, nebyl vždy miliardářem. Neměl v New Yorku mrakodrap a nejezdil těmi nejdražšími vozy. V New Yorku se narodil a mládí strávil v tomto malém cihlovém domě.

Eliška Balzerová ve Zlíně: Je tu vždycky skvělé publikum

Na letošní Zlín Film Festival přijela například i oblíbená česká herečka, známá třeba z filmů S tebou mě baví svět, Vrchní, prchni! či seriálu Nemocnice na kraji města, Eliška Balzerová.

V pořadu Bez bab si verbíři vytancovali postup do Strážnice

Deset tanečníků verbuňku se v pátek večer popralo o postup do finále této soutěž do Strážnice. Pořad Bez bab neboli Regionální kolo Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku z Uherskobrodska byl jedním z prvních programů víkendové jízdy králů ve Vlčnově.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies