VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku Regionální potravina má pět výrobků

Zlín – Prvních pět výrobků ze Zlínského kraje získalo značku Regionální potravina. „Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu, podpořit místní malé a střední podnikatele v zemědělství a potravinářství,“ řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Cena se letos udělovala poprvé ve všech krajích.

10.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Profimedia.cz

O prestižní ocenění specialit regionálního původu se ucházelo sto patnáct výrobků

Svou kvalitou porotce přesvědčily Labužnická kýta v bylinkovém koření od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřicha Bořuty, sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, soubor frgálů z Cyrilova pekařství, medovina od Jaroslava Háby a Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov. Ocenění v kategorii ovoce a zelenina uděleno nebylo.

Do soutěže bylo přihlášeno 115 výrobků. Odborná porota složená z veterinárních odborníků, hygieniků, potravinářské inspekce, zaměstnanců Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, potravinářské a agrární komory a ministerstva zemědělství poté vybrala z každé kategorie jeden výrobek.

Řeznictví a uzenářství u Bořutů letos slaví 15. výročí svého fungování. Společnost s pětadvaceti zaměstnanci sídlí v údolí chráněné oblasti Vizovických vrchů v Trnavě u Zlína. „Dbáme na vysokou kvalitu produktů. Téměř všechny výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Naší specialitou je právě Labužnická kýta s bylinkovým kořením,“ řekl Oldřich Bořuta.

Porotu zaujaly i tradiční frgály. „Jde o rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů. Nádivka je zpracovávána od samotného mletí až po vaření máku v naší pekárně,“ uvedla majitelka rodinné firmy Věra Kundrátová.

U výrobků porota hodnotila jejich originalitu, původ, chuť a vzhled, použité materiály i design. Značka Regionální potravina se výrobku uděluje na čtyři roky. Ti, kteří značku obdrží, budou po celou dobu pod kontrolou. Po uplynutí čtyřletého období mohou požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Autor: ČTK

10.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oslava 60 let kněžství Josefa Stojaspala.
24

K 60 letům kněžství přáli Josefu Stojaspalovi jeho farníci v krojích

ČESKO - MAĎARSKO 2:1 (2:0)
21

Zbytečná křeč o výhru, přiznal trenér 19letých Suchopárek

Jitka Hlaváčová: Těším se, až budu moci vzít syna do divadla na pohádku

ROZHOVOR / Jedna z hvězd Slováckého divadla Jitka Hlaváčová, za svobodna Josková, patří ke stálicím a oporám souboru. Nedávno se rovněž stala maminkou, její syn Mikuláš oslavil ve středu 8. března jeden rok. Uherskohradišťská rodačka vystudovala brněnskou konzervatoř a v angažmá je už od roku 2001.

Padesáté druhé kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár

Střední a východní Morava - Regionální Deník na letní měsíce připravil populární soutěž Svatební pár Deníku. Pochlubte se svými krásnými svatebními fotografiemi v našich Denících a vyhrajte atraktivní ceny. Jelikož nechceme krátce po svatbě trhat páry, nebudeme soutěžit o nejkrásnější nevěstu a nejpůvabnějšího ženicha, ale o nejhezčí svatební pár. Na základě hlasování čtenářů vyhlásíme Svatební pár Deníku. 

Nová vyhláška v Uherském Brodě stanovuje spádové obvody mateřských škol

Uherský Brod - Změny u předškolního vzdělávání vyplývající ze školského zákona platného k 1 . lednu letošního roku vedly v Uherském Brodě k vydání tamní obecně závazné vyhlášky o stanovení spádových obvodů mateřských škol v Uherském Brodě.

Akademie hradišťského Gymnázia: folklor, balet, rock a filmy v jednom balení

Osmadvacet vystoupení plných pohybového, pěveckého, dramatického či muzikálního talentu obsahoval bohatý program představený letošní Akademií Gymnázia Uherské Hradiště.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies