„Po celou dobu své existence hřiště bez problémů fungovalo a sloužilo dětem. Navíc zde přibývá rodin s malými dětmi. Proto žádáme, aby v ulici Rybářská bylo v co nejkratší době postaveno nové dětské hřiště místo toho zrušeného. Prosíme také, aby bylo oplocena a určeno výhradně rodičům s dětmi," píše se v petici.

Pod tato slova se podepsali i místní obyvatelé Stanislava Havěrová a Patricius Kuchárik.

„Jako odpověď od města jsme dostali dopis, kde stálo, že letos žádné změny nenastanou, nejdříve tak můžeme očekávat doplnění prvků v příštím roce. Hřiště prý nesplňovalo požadavky Evropské Unie. Přitom neznám člověka, který by si na stav hřiště stěžoval," nechápou.

Podle jejich slov podepisovali petici za obnovu dětského koutku v ulici všichni. To potvrdila i Zuzana Čechová.

„Bylo to příjemné odpočinkové místo nejen pro nás z ulice a děti, ale i pro procházející lidi či důchodce. Je fakt, že po Brodě v nedávné době vzniklo spousta opravdu nádherných hřišť, i proto si myslím, že pár prvků by mohlo město umístit i k nám," doufá.

Reakce místostarosty Davida Surého ji potěší jen napůl. Podle něj totiž bude do budoucna trendem přesouvat malá hřiště do centralizovaných lokalit.

„Nechci odmítnout požadavky petice z ulice Rybářská. Pokud si tam budou místní přát herní prvky, jsme ochotni o jejich počtu jednat. V příštích letech ovšem chceme spíše směřovat k velkým centrálním hřištím, která budou kapacitně dostatečná pro všechny rodiny z blízkého okolí, ale i vzdálenější návštěvníky," vysvětlil místostarosta.

Představitelé města se budou v otázce dětských hřišť rozhodovat na základě výsledku tvz. pasportu, kdy vznikne soupis druhu a umístění jednotlivých hřišť, jejich stavu, nutnosti opravy a jejich využívanosti nejen vzhledem k dnešku ale i také do budoucna. Dokument má prý jasně říct, jak nejefektivněji napravit současný stav roztříštěnosti mnoha malých dětských hřišť.

„Úvahy se ubírají tím směrem, že pro město je lepší udržovat jedno větší místo na hraní pro děti, než jich mít po území roztříštěných deset. Samozřejmě tam, kde nebude vhodný prostor pro vybudování centralizovaných hřišť, ponecháme ta menší. Nechci však s určitostí nic předjímat. Výsledky pasportu budou známy do několika měsíců a až poté se rozhodne, která z míst pro děti se budou rušit, která přesunovat a která se ponechají," dodal David Surý.