„V celém kraji jsme neměli jediný výjezd k dopravní nehodě, bylo vidět že si šoféři dávali dnes pozor,“ spokojeně hodnotil situaci těsně po čtrnácté hodině mluvčí hasičů zlínského kraje Ivo Mitáček.

Klid na silnicích uherskohradišťského okresu hlásili také policisté.

„Prozatím jsme zaznamenali jen dvě dopravní nehody. Bylo znát že řidiči jezdili zodpovědně, opatrně a s patřičnou zimní výbavou,“ uvedla ve stejném čase jako mluvčí hasičů uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Menší počet nehod podle Zámečníkové prozatím nelze zatím přičítat novému zákonu, podle něhož nemusejí řidiči volat policisty k dopravním nehodám bez zranění se škodu do sto tisíc korun.

Pernou službu však zažívali silničáři, kteří byli nuceni, kvůli vytrvalému sněžení a mrazu, mít po celý den v terénu veškerou dostupnou techniku.

„Někteří jezdili už od druhé hodiny ranní. Na silnicích se pohybovalo sedmnáct sypačů a k tomu ještě dalších pětadvacet najatých traktorů,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Slovácko Rostislav Buchtík. Podle jeho slov ale silničáři ukončili masivní výjezdy po patnácté hodině a poté pouze rozšiřovali průjezdnost už odhrnuté části komunikací a prostorů autobusových zastávek.

Silnice prvních tříd zůstaly po celodenním ošetřování beze sněhu. Na vozovkách druhých tříd zůstala malá vrstva kašovitého sněhu a pouze silnice třetích tříd byly včera v podvečer v okrese Uherské Hradiště sjízdné se zvýšenou opatrností.

Přes hektické nasazení silničářské mechanizace, se ale řidičům pomalu se sunoucích osobních vozidel, stav zasněžených vozovek příliš nelíbil a o to si dávali za volantem větší pozor.

„Na některých místech v Uherském Brodě byly ráno silnice jen posolené a neodhrnuté, což je to nejhorší, co pro šoféra může být, protože to hodně klouže,“ poznamenal uherskobrodský řidič Lubomír Pospěch.