Stávající majitelé se totiž rozhodli budovu prodat případnému zájemci. Lékarnu a byty v objektu však majitelé prodat nechtějí. Bánovské zastupitelstvo odkoupení objektu projednávalo už vloni, tehdy ale odkup za 4,165 milionu korun neschválilo. Představitelé obce odhadují, že v případě odkupu budou muset do budovy investovat dalších 5 až 6 milionů. Tyto peníze by šly do výměny oken, oprav střechy a zateplení budovy. „Máme k dispozici tři varianty.

Buď objekt odkoupíme, nebo ne. Třetí variantou je výstavba nového střediska nebo adaptace jiné budovy. Vhodnou budovu ale pro tento účel nemáme. Osobně bych se přikláněl k odkoupení střediska,“ poznamenal starosta Bánova Zbyněk Král. Jeho záměr podporuje i jedna ze spolumajitelek domu, stomatoložka Zdeňka Vrbová. „V současnosti o tom jednáme, ale jsme teprve na začátku, takže na závěry je brzy. Domnívám se, že by bylo vhodné, aby středisko od nás odkoupila obec,“ přiznala Vrbová. Stávající cena střediska je podle znalce 3,3 milionu korun. Dnes je však k mání o 600 tisíc dráž.

Velkému zájmu bánovských občanů se těší i anketa, která se v souvislosti se záměrem objevila na obecním webu. V polovině února tam většina dotázaných hlasovala o možnosti, která je v kontrastu s návrhem starosty i doktorky Vrbové, tedy objekt nekoupit. Převážná část hlasujících se prozatím vyjadřuje k možnostem koupit, postavit nebo upravit jiný objekt. „Na druhé straně, v písemné anketě, se devadesát procent dotázaných vyjádřilo pro odkoupení,“ sdělil starosta. „Mně je celkem jedno, zda obec středisko koupí, či nikoliv. Trvám ovšem na tom, aby radní obyvatelům obce zajistili odpovídající zdravotní péči,“ poznamenala Bánovjanka Marie Beníčková. Některé obyvatele Bánova ale podráždila věta, která se objevila ve výzvě radních na internetu. „Obec Bánov nemá žádný právní závazek zajišťovat základní zdravotní péči v obci, je to věc lékařů a zdravotních pojišťoven,“ píše se v textu na obecním webu. „Daně, to vybírat umí. Ale jakmile jde o zdravotní péči, to už je záležitost jiných. Takový přístup se mi nelíbí,“ rozčiluje se jeden z dlouholetých obyvatel obce.

Čtěte také:

Bánovští řeší budoucnost zdravotního střediska