„Obce mívají často výhodnější ceny pro své obyvatele. My si dřevo objednáváme z pily za tisíc korun metr krychlový. Pokud bychom měli možnost výhodnější ceny, určitě ji využijeme,“ nechal se slyšet Karel Komárek z Hluku.

Protože poptávka palivového dřeva často převyšuje nabídku, vyřešili to v Drslavicích soutěží. Přihlásit se mohli jejich obyvatelé o naskládané tvrdé palivové dřevo nebo o samotěžbu do pátku 10. března, v pondělí pak vedení Drslavic losovalo, kdo si obecní dřevo bude moct vytěžit či odvést.

Čtěte také: Drslavický košt pálenek nabídl i zabijačkové hody

„Máme okolo třiceti hektarů lesa, kde se těží nebo dělají probírky podle lesněhospodářského plánu. Poptávka z řad obyvatel ale dvakrát až třikrát převyšuje nabídku, takže to řešíme losováním,“ uvedl starosta Drslavic Rostislav Mihel. Obec tam nabízela šest hromad tvrdého dřeva po zhruba pěti až šesti metrech krychlových a pak vršky stromů v přesně definovaných úsecích. Člověk si je sám zpracuje, dá na hromadu a lesní hospodář je změří. Cena tvrdého dřeva pro obyvatele je 900 korun za metr krychlový a při samotěžbě zaplatí 200 korun za metr krychlový. Vysoký zájem o dřevo si starosta vysvětluje letošní tuhou zimou. „Do konce dubna bychom chtěli rozdělit úseky a dřevo vytěžit,“ sdělil drslavický starosta. V tamních lesích se vyskytují habry, duby, ale také smrky a borovice.

Čtěte také: Pavel Brímus je jediný kandidát na šéfa KFS

Jiné obce jsou naopak domluvené se soukromými odběrateli, kteří si vytěží a odvezou všechno dřevo nebo jim ho obec pouze prodá. Pokud se ale přihlásí obyvatelé, většinou jim také vyhoví. Tak to má například Bystřice pod Lopeníkem.

„Máme asi 450 hektarů lesa. Podle letošního plánu máme vytěžit 1800 kubíků dřeva. Odběratele jsme vysoutěžili,“ nechal se slyšet starosta Bystřice pod Lopeníkem Martin Gavenda. V roce 2017 prodá obec dřevo Lesům Horňácko, a to za více než tři a půl milionu korun. Dřevo mají možnost ale získat i obyvatelé Bystřice, a to v ceně 960 korun za prostorový metr.

Tímto způsobem utržené peníze pak obce využívají na obnovu lesa a jeho údržbu. „Peníze používáme na výsadbu, vyžínání trávy v lese, zkrátka na údržbové práce,“ dodal Rostislav Mihel. Kromě prodeje podle něj využívají dřevo z obecního lesa také na zvelebení obce. Například loni nařezané dřevo poslouží také k vybavení lavičkami celého místního sportovního areálu.

Čtěte také: Opilí řidiči se nevlezli na cestu. U Drslavic se jeden převrátil na střechu