„Kříž byl postaven v roce 1847 v místě, kde nebyla žádná stavení. V jeho okolí byly pole, vinohrady a sady. Před 165 lety stál sice za okrajem vesnice, ale při frekventované polní cestě, po níž projížděly povozy, ale také chodili lidé pracovat na své polnosti," vrátil se do historie kříže starosta Tupes Oldřich Vávra.

Zdůraznil, že kříže a sakrální stavby v obci byly postaveny ke cti a chvále boží, jako díkuvzdání za prokázaná milosrdenství nebo jako památky na tragickou událost. „Nejstarší boží muka, pocházející z roku 1677, jsou části obce od Boršic. Neméně významnou památkou je také socha sv. Jana v centru vesnice, která byla postavena v roce 1735 a restaurována před čtyřmi roky," sdělil Vávra.

Poznamenal, že tvář obce i krajiny kolem ní se výrazně mění. Kříže, které byly v katastru Tupes postaveny, tu dodnes stojí z vděčnosti svých dárců a jako připomínka víry našich předků. „Díky za vstřícnost a ochotu manželům Maňáskovým, v jejichž předzahrádce kříž z roku 1847 stojí, byla jeho obnova možná," dal k dobru tupeský starosta.

Omlazení kříže v Souhradech, který tu zůstane i pro budoucí generace Tupeských, pro informovanost při chůzi a putování, ale také pro orientaci na cestě duchovním životem, si vyžádalo 66 tisíc korun. „Zlínský kraj na obnovu kříže přispěl částkou pětatřiceti tisíci korunami," dodal Oldřich Vávra.