To bylo zaplněno hasičskou technikou, vozidly uherskohradišťské policie a záchranné zdravotnické služby. Zábavný program a interaktivní zároveň byl určený pro rodiny s dětmi. „Chlapců a děvčat ve věku do 15 let se tu sešlo sto osmdesát. Tolik jsme mezi ně rozdali sladkostí. Družstva mladých hasičů ze Salaše a Starého Města měla volný vstup do skanzenu i do biocentra Živá voda," informoval Josef Hájek, ředitel hotelu Skanzen, který akci pořádal pod záštitou obce Modrá.

Kluci a holky obdivovali historickou hasičskou stříkačku, kterou se tu prezentovali hasiči ze Salaše. Jejich a staroměstský hasičský potěr si změřil své síly, rychlost, dovednost a přesnost v požárním útoku.

Pozornost diváků byla upřena na simulovanou dopravní nehodu osobního automobilu a ukázku ošetření a vyproštění raněného muže. „Ten byl zaklíněn na zadním sedadle auta. Protože jsme měli u něj podezření na poranění krční páteře, nasadili jsme mu krční límec, uložili do vakuové matrace a transportovali ho do nemocnice," sdělil Jiří Valenta, zaměstnanec Záchranné služby Uherské Hradiště.

Zdroj: Youtube

Velký ohlas u diváků sklidila ukázka hašení hořícího automobilu, která probíhala pod taktovkou dobrovolných hasičů ze Starého Města.

„Smyslem ukázky bylo seznámit děti i dospělé s možným postupem při hašení vozidla, které zachvátily ohňové jazyky. K požáru přijela tříčlenná osádka se čtyřicet let starou tatrovkou. K uhašení ohně jsme spotřebovali jen půl kubíku vody," informoval Petr Buček, zástupce velitele dobrovolných hasičů Staré Město.

Ukázky sklidily oprávněný potlesk a uznání diváků.

„Dopoledne s Modrým majákem nabídlo dětem i dospělým zajímavý program. Pořadatelé se rozhodli přinést do atraktivního prostředí něco, co tu asi ještě nebylo, tedy zábavnou akci pro celou rodinu," neskrývala nadšení Jarmila Novotná z Velehradu. Ta s sebou přivedla vnučku Leničku Bílkovou.