Nesla název Kudlovický vinný žleb, který se s geometrickou pravidelností koná vždy o první červnové sobotě.

„Jde o hlavní akci roku, která je pořádána díky vinařům ze zmíněné uličky. Dnes byly pěti stovkám milovníkům vína otevřeny dveře od šestnácti ze sedmnácti sklepů v uličce," uvedl Libor Koudelníček, předseda spolku Kudlovický vinný žleb, který v současné době čítá jednadvacet členů.

Každý, kdo v sobotu do Kudlovického vinného žlebu zavítal, se mohl při ochutnávání tekutých symbolů Slovácka – bílých, červených a růžových vín zaposlouchat do písniček v podání ženského a mužského sboru z Kudlovic, které doprovázela cimbálová muzika Stanislava Gabriela mladšího. Ani letos nechyběla při vinařské akci zajímavá přednáška Zdeňka Habrovanského, vedoucího Šlechtitelské stanice vinařské Polešovice.

Milovníci proslulé jízdy na historických kolech si dali v sobotu už po třiačtyřicáté dostaveníčko na akci Giro de Pivko.
Giromani projeli chřibským rájem na historických kolech

„Návštěvníkům jsem připomněl, že v letošním roce je tomu 30 let, kdy byl zapsán Muškát moravský, tehdy MOPR do Státní odrůdové knihy (SOK). Ten byl na Muškát moravský přejmenován až v roce 1993. Dnes se mohou na etiketách používat oba názvy," řekl sebejistě Zdeněk Habrovanský. Poznamenal, že 30. jubileum zaspání Muškátu moravského do SOK si v areálu polešovické šlechtitelské stanice připomenou koštem aromatických odrůd v sobotu 10. června. Kromě toho se uskuteční den otevřených dveří zahrady šlechtitelky.

Kudlovický vinný žleb nebyl vždycky tak idylický jako v 21. století. Velký kus práce pro jeho zvelebení udělali sami vinaři, kteří si v něm postavili malebné vinné sklípky. Za finančního přispění radnice odvedli v ulici kus poctivé práce. „Po celé délce ulice jsme vybudovali opěrnou zídku, která brání sesuvu půdy z příkrého svahu proti sklepům, ale také ji zútulnila. Svůj díl péče dostala i stometrová cesta vedoucí ke sklípkům," vypočítávali vinaři z Hubáčkovy ulice.

Už po druhé se letos uskutečnil festival pořádaný Jarošovským pivovarem s názvem Hradišťské piváky na Masarykově náměstí.
Hradišťské piváky představily nový jarošovský speciál