Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) totiž po auditu stoplo dotační program na zajištění údržby sportovišť, s nímž většina klubů v rozpočtu počítala. 

Na začátku října sice vyhlásilo ministerstvo novou podporu, ta však zahrnuje pouze sportovní kluby a jednoty s celostátní působností (Orel, Sokol). Do problémů se tak dostala TJ Slovácká Slavia v Uherském Hradišti, ale i například TJ Spartak v Uherském Brodě.

„Že bychom museli mít zavřeno, to zrovna ne, ale měli jsme i díky těmto penězům naplánovaných pár oprav v hale, které budeme muset zrušit. Také už asi neutáhneme zaměstnávat správce, takže si budou muset sportovci sami chodit otvírat a zapínat topení před tréninky,“ povzdechl si předseda TJ Spartak Uherský Brod František Špaček.

Barbora Špotáková
Špotáková a spol. zamíří do Hradiště, město přivítá atletický šampionát

O něco horší situaci zažívá vedení Slovácké Slavie, které v Uherském Hradišti sdružuje deset oddílů se zhruba dvěma tisíci členy.

„No tak si představte, že my si ještě netopíme, maximálně nějakou místnost vyhříváme přímotopem, a tak bych mohl pokračovat,“ zdůraznil výrazné omezení Miroslav Uherka.

Jak pokrýt výpadek zhruba 350 tisíc korun je zatím ve hvězdách.

„Budeme oddalovat platby za energie nebo domluvíme splátkový kalendář. Nebudeme tolik svítit, zapínat radiátory jenom v nutných případech,“ popsal Miroslav Uherka další peripetie, které Slováckou Slavii letos čekají.

Sama přitom sídlí v budovách města. To však letos již nebude TJ na provoz částku navyšovat.

Složitou situaci neřeší podle Miroslava Uherky ani návrh MŠMT, že si mají provozní náklady započítat do dotačního programu pro děti a mládež.

V Olomouci byli vysvěceni noví pomocní biskupové Antonín Basler a Josef Nuzík (uprostřed)
Straňana Nuzíka vysvětili biskupem. Ceremoniálu přihlížely dva tisíce věřících

„Jednak nelze reálně oddělit, kdy jsou sportoviště využívána mladšími ročníky, a kdy veřejností či dospělými. Navíc z toho programu již čerpáme peníze na zaplacení trenérů, kteří by poté přišli zkrátka,“ odmítl nápad ministerstva.

Jednu z posledních možností tak nabízí Česká unie sportu (ČUS), která od počátku vyhlášení nového programu ministerstvem na údržbu a provoz sportovišť vehementně poukazuje na nesmyslně stanovené podmínky.

„Doporučujeme národním sportovním svazům, aby do programu majetek svých jednot a klubů přihlásily i ten svůj, přestože nesplňují podmínky. Tím se explicitně upozorní na potřeby sportovního prostředí a na obrovské nedostatky nově vypsaného programu,“ vyzývá místopředseda ČUS Marek Hájek.