Výrazným způsobem by to postihlo nejen zájemce o tuto oblíbenou „atrakci“, ale i aerokluby samotné. Potvrdil to ředitel kunovického letiště a šéf Slováckého aeroklubu Stanislav Sklenář.

„Pro náš aeroklub by to byla katastrofa a velká škoda. Kromě toho, že by zájem o tyto lety poklesl zřejmě až na úplné minimum, by nám navíc zbylo jedno z letadel, které je právě pro tuto službu určeno. Prozatím netuším, jak bychom s tímto strojem naložili,“ sdělil Sklenář. Na nedostatek zájemců si přitom aerokluby nemohou stěžovat. Právě naopak. „V loňském roce se v našich letadlech proletělo na 1500 osob. A zájem je stále vysoký,“ vypočítal ředitel letiště.

A co se stalo spouštěcím mechanismem vzniku této nepříjemné situace? Evropská unie výrazně zpřísňuje pravidla provozu na letištích a aerokluby na splnění jejích požadavků nebudou mít peníze. Nová pravidla by měla začít platit od poloviny července letošního roku.

O co tedy vlastně jde? V České republice funguje v současné době 74 aeroklubů.

Vyhlídkové lety jsou součástí takzvaných leteckých prací, které aerokluby provozují a nabízejí. Nařízením Evropské unie by se ale vyhlídkové lety dostaly do kategorie letecké dopravy. V takovém případě by pro ně začaly platit stejné podmínky jako pro velké letecké společnosti.

Aerokluby by mimo jiné musely zajistit profesionální obsazení letiště. Jejich provozovatelé by byli povinni zaměstnat či vyčlenit personál zodpovědný za údržbu, pracovníky pro zajištění pozemní činnosti a postarat se o další úkony související s provozem. Aerokluby by dokonce musely nakoupit nová letadla. Po splnění všech požadavků EU by se ceny letů vyšplhaly neúměrně vysoko.

„Dnes přijde jeden vyhlídkový let zhruba na pět tisíc korun. V případě splnění požadavků unie by aerokluby musely k ceně připočítat také například platy dalších zaměstnanců. Celková cena by se tak mohla i ztrojnásobit,“ vypočítal letecký specialista Jindřich Polák.

Oslovení zájemci o létání shodně tvrdí, že by si na takový let raději nechali zajít chuť. „V případě tak výrazného zdražení bych si mohl rovnou koupit letenku do Ameriky. O vyhlídce nad slováckým regionem bych přestal uvažovat,“ řekl Antonín Sedlář z Uherského Hradiště, který plánuje, že vyhlídkový let v dohledné době zaplatí svým desetiletým dvojčatům jako dárek k narozeninám.

Koncem dubna se v Bruselu bude konat připomínkové řízení, které by mělo rozhodnout o budoucnosti provozování vyhlídkových letů. Aerokluby na ně vyšlou své zástupce a pokusí se přísná nařízení eliminovat alespoň prováděcí vyhláškou.