„To jsem ještě nezažila, kolik je letos vos. Připadne mi, že jsou snad všude, jsou neuvěřitelně drzé až agresivní," všimla si Markéta Huňková z Uherského Hradiště. Její slova potvrzují i hasiči, kteří u výskytu bodavého hmyzu často zasahují. „Letošní rok je opravdu výjimečný. Zatímco vloni jsme během prázdnin měli asi padesát výjezdů, letos jich bylo dvě stě dvacet. Vyjíždíme prakticky každý den několikrát, a to především do objektů. Byli jsme v bytech, rodinných domech, chatách, ve školkách, v dětských domovech či na dětských táborech," vypočítal mluvčí hasičů Libor Netopil.

Své o letošní agresivitě bodavého hmyzu vědí také v Uherskohradišťské nemocnici. Region naštěstí nezažil obdobu tragického scénáře ze sousedního Slovenska, které v polovině srpna zaznamenalo během několika dnů hned čtyři úmrtí po bodnutí hmyzem.

„K žádnému úmrtí u nás v této souvislosti nedošlo, a pokud sahá paměť našeho personálu, ani v minulosti tomu tak nebylo. Nicméně v období horkých dnů přišlo na interní ambulanci v souvislosti s vosami v průměru sedm lidí denně. Oproti loňskému roku je to nárůst téměř o sto procent," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Těmto návštěvám podle jejích slov vždy předcházel stejný scénář pobodání hmyzem, hlavně pak včelami a vosami. „Byly to případy často i s velkými alergickými reakcemi. Ty reakce byly většinou kožní, nezřídka se však vyskytovaly i potíže s dýcháním, což je velmi nebezpečná alergická reakce, takzvaný anafylaktický šok," popsala Dana Lipovská.

Potíže s dýcháním? Ihned volat lékaře

Letošní nadměrný výskyt bodavého hmyzu je spojen s dlouhodobým suchým a horkým počasím. „Bodavý hmyz se díky tomu stěhoval do obydlí, kde jsme zasahovali nejčastěji. Nejvíc bylo letos určitě vos, v poslední době pak i sršňů. Ke včelám jsme vyjížděli spíš jen z počátku léta," uvedl Libor Netopil.

Lidé by se měli mít podle lékařů na pozoru. Rychle by po případném bodnutí měli jednat především ti, u nichž nastanou potíže s dýcháním. „Je potřeba okamžitě vyhledat lékaře nebo zavolat rychlou záchrannou službu. Pokud reakce není tak hrozná, napadené místo ochladit a ledovat, případně si dát léky proti alergii, které jsou běžně dostupné v lékárně. Tím může být například analergin," upozornila Dana Lipovská.

Pokud člověk už někdy alergickou reakci prodělal, měl by si podle ní nechat udělat vyšetření na alergologii a podle toho pak brát doporučené léky. Vhodné je samozřejmě vyhýbat se místům, kde by se mohla vyskytovat vosí hnízda, včelí úly a podobně.

„Někdy však člověk ani nemusí mít alergii, a přesto se u něj dostaví alergická reakce. To může být způsobeno například chemickými postřiky polí či rostlin," varuje Dana Lipovská.