Oba stroje čeká defilé po silnicích Slovácka i dvouhodinová bitva na kopci nad Stráním.

Lubomír Tobolka: K vojenské technice mám obrovský respekt

Kyjovan Lubomír Tobolka (na snímku) ve spolupráci s Petrem Miklášem je hlavním organizátorem rekonstrukce vojenské bitvy o Uherskobrodsko, v níž se prvního a druhého května na úpatí Bílých Karpat představí téměř 300 účinkujících a na dvě desítky historických bojových vozidel. Čtenářům Slováckého deníku prozradil o této velkolepé přehlídce řadu pikantností a umožnil tak nahlédnout do jejího zákulisí.

Na Uherskobrodsku se tato vzpomínková akce koná již potřetí, kde jste bojovali v minulém roce?
Vloni jsme něco podobného spolupořádali v Břestu na Přerovsku s obrovským úspěchem a diváckým zájmem, za vydatné podpory tamní starostky a všech občanů Břestu.

Jaký je vlastně váš vztah k vojenské technice? Co vás k ní přitahuje?
K vojenské technice jako zbrani mám obrovský respekt. Z pohledu historie jde o způsob, jakým lze nejen současné mládeži přiblížit historii faktu, o níž se jen dočítá v učebnicích dějepisu nebo ve speciálních publikacích. Patřím ještě k té generaci, která povinně absolvovala exkurze po kasárnách, kdežto současní mladí nemají už tolik možností setkat se s vojenskou historií. Proto také se organizováním takovýchto akcí zabývám.

Na kolik tato dvoudenní přehlídka přijde a kdo se na jejím financování podílí?
Rozpočet přesahuje půlmilionovou hranici. Proto se také bez podpory obcí a firem nedá něco takového vůbec uskutečnit. Z toho důvodu míří mé poděkování k zástupcům Uherského Brodu, Strání, Korytné, Suché Loze, Slavkova, Březové, Bánova, Nivnice i soukromým společnostem z Uherskobrodska a v neposlední řadě hejtmanu Zlínského kraje Mišákovi, který přebral nad akcí záštitu.

Jaký počet lidí a techniky se na úpatí Bílých Karpat utká?
Účinkovat by mělo téměř 300 lidí a dvě desítky historických vojenských vozidel, mezi nimiž nebudou chybět tank T34, německé hakly nebo OT–64 a spousta dalších válečných strojů.

Plánujete dvoudenní program, v čem se bude lišit od toho, který jste nad Stráním realizoval před dvěma lety?
Liší se tím, že tentokrát se uskuteční krátká bojová ukázka napadení Uherského Brodu již v pátek 1. května ve 14 hodin na tamním Masarykově náměstí. Poté se vydá kolona historických vozidel na cestu do spolupořádajících obcí. Sobotní program jsme kromě dvouhodinové rekonstrukce bitvy o Uherskobrodsko doplnili o ukázky vojenství od třicetileté války po současnost, takže návštěvníci uvidí například dobové tábory se zbraněmi a život v nich. Jedna z vojenských skupin předvede slaňování z dvacetimetrové plošiny. Součástí přehlídky bude také položení vojenského mostu.

Mají mít návštěvníci s sebou svačinu a kafe v termosce?
Musí si vzít hlavně dobrou náladu, jinak nic. Vše jsme pro ně přichystali tak, jako by byli na akční dovolené s plnou vojenskou penzí.

Slyšel jsem, že jako třešničku na dortu připravujete pro diváky ohňostroj viditelný z celého regionu.
Ano, takový ohňostroj v pátek večer na prvního máje bude.

Pozvali jste nějaké hosty ze zahraničí?
I letos nám přislíbil návštěvu vnuk rumunského generála Ioana S. Stanculesca, velitele 9. pěší divize Rumunské královské armády , která mezi 16. a 26. dubnem 1945 společně se sovětskými jednotkami osvobozovala Strání a okolní obce až po Uherský Brod.

Program vojensko-historické akce ve Strání.