VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinobraní začalo díky teplu o týden dřív

HLASUJTE V ANKETĚ / FOTOGALERIE / Když na konci dubna přišly mrazy, které potkaly pěstitele na Slovácku loni v první polovině května, nezbývalo v sadech a na vinicích nic jiného než sčítat škody a lomit rukama. Neobyčejně teplé a slunečné letní počasí ovšem ve vinicích alespoň část úrody zachránilo.

18.8.2017
SDÍLEJ:

Jaroslav Vaďura z vinařství Vaďura v Polešovicích letos dokonce začal se sklizní rané odrůdy Kotrč už 15. srpna. Foto: DENÍK/Vojtěch Trubačík

Jaroslav Vaďura z vinařství Vaďura v Polešovicích letos dokonce začal se sklizní rané odrůdy Kotrč už 15. srpna. Burčák z ní chce nabízet na sobotních polešovických Vinařských slavnostech s otevřenými sklepy.

„Na pojišťovnu jsme kvůli mrazům nahlásili až polovinu úrody. I díky dobrému létu na tom ale budeme líp než loni. I když bylo hodně hlavních pupenů pomrzlých, obrazila nám vedlejší očka. Ztráty počítáme stále, ale nebude to tak hrozné,“ vysvětlil Jaroslav Vaďura.

Teplé léto podle něj prospělo především raným odrůdách vinné révy. Ty mohou dozrávat až o týden dříve, než tomu bývá normálně.

Na to, že i letos hodně pomrzlo, je úroda velice slušná

Příznivé podmínky přes léto si pochvaluje i zkušený vinař Bohuslav Jež z Mařatic. „Skoré odrůdy už dozrávají a třeba takový Muškát moravský se bude hromadně sbírat ještě před hradišťskými Slavnostmi vína. Na to, že i letos hodně pomrzlo, je úroda velice slušná,“ potvrdil informace z Polešovic. Tam letos počítají s burčákem z Muškátu moravského už na přelomu srpna a září.

Zdali se jedná o obecný trend v letošní sklizni hroznů, či výjimku několika vinařů, objasnil Libor Zlomek, který kromě působení ve vlastním vinařství Zlomek a Vávra zasedá také v předsednictvu Svazu vinařů České republiky.

Vinaři začínají pociťovat, že chybí vláha

„Díky teplému počasí sice jsou některé odrůdy dřívější, zase ale začínají vinaři pociťovat, že chybí vláha. Ještě čtrnáct dní zpátky to nebylo až tak znát, ale teď začíná být patrné, že jsou bobule méně nalété,“ nechal se slyšet Libor Zlomek.

Dubnové mrazy mohou nadělat vinařům ještě problémy. „Přestože obrazily vedlejší očka, tak se jedná o hrozny, které jsou zhruba o čtrnáct dní mladší než ty klasické. Vinaři tak budou muset počítat s tím, že při sklizni budou mít dva časově odlišné druhy vína, což může zahýbat s cukernatostí,“ upozornil Libor Zlomek.

Autor: Vojtěch Trubačík

Zúčastníte se v sobotu v Polešovicich 10. ročníku otevřených sklepů?

ANO

7 hlasů

NE

6 hlasů

Hlasovalo: 13

18.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Houbaření. Ilustrační foto

Houbaři „očesal“ zloděj audi, škoda je 300 tisíc

Ilustrační foto

Ze Zlechova začnou mizet kostky. Průtah obcí opraví za 23 milionů

V Hradišti opět rozdávali mezinárodní certifikáty anglického jazyka

Téměř dvojnásobek žáků Základní školy UNESCO oproti loňsku se sešlo v úterý 19. září ve velkém sále uherskohradišťské Reduty, aby převzali mezinárodní certifikáty anglického jazyka Cambridge.

Senior centrum získalo nový automobil

Celkově třetí vozidlo pro výjezdy za klienty či jejich přepravu získala pečovatelská služba Senior centrum Uherské Hradiště. Dvě poslední z nich přitom obdržela přes projekt Sociální automobil, na jehož pořízené se pod taktovkou reklamní agentury Kompakt podílejí především místní firmy.

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Představujeme prvňáčky ze ZŠ Sportovní v Uherském Hradišti

Každý týden vám představíme čerstvé prvňáčky ze základních škol na Slovácku

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení