Ti ale nechali okoštovat vyznavačům vína z širokého okolí jen nepatrnou část z toho, co skrývají jejich sudy ve vinných sklepech. Nejvíc bylo na výstavě Ryzlinků rýnských, Veltlínského zeleného a Chardonnay. První lahve z 346 vzorků bílých, 126 červených a 28 rosé vín otevřeli nalévačky v tělocvičny tupeské základní a mateřské školy ve 14 hodin.

S šestidenním předstihem před veřejným koštem hodnotilo předložené vzorky dvaapadesát degustátorů, mezi nimiž zasedl předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík. Ten smutnil nejen nad malou úrodou hroznů v uplynulém roce, kterou zapříčinily mrazíky na konci loňského dubna. Spolu s odborným garantem výstavy Josefem Bičanem se shodli, že od vín loňského ročníku, které mají hodně hořčin, očekávali víc.

Čtěte také: Dárci krve mohou v Resortu Valachy relaxovat za jednu korunu

Nápoje plné života ochutnávala se svým manželem a jeho přáteli z Tupes plážová volejbalistka z Prahy, Kristýna Hoidarová Kolocová. „Na koštu vína na Slovácku jsem poprvé, a to díky mému manželovi a jeho tupeským kamarádům. Ten sem už na košt vína jednou zavítal a byl jím moc nadšený a dnes jsem jím nadšená i já," líčila své dojmy z ochutnávání vína česká reprezentantka v plážovém volejbale. Bez okolků přiznala, že raději sáhne po vínu, ale ve velmi omezené míře, zatímco její manžel Martin rád ochutná i dobrou pálenku z modrého nebo letního ovoce.

„Loňský ročník byl pro vinaře ze Slovácka velice špatný. Na neúrodě hroznů se podepsaly mrazíky na konci dubna, které vinice doslova sežehly. Pokud se týká sklizně hroznů v mé vinici, byla proti těm v předcházejících letech patnáctiprocentní," bědoval tupeský vinař František Maňásek.

Čtěte také: Na nivnickém koštu hub hodnotili i ucho Jidášovo

Byl jedním z pěti vinařů, kteří po jednom vzorku věnovali do tradiční aukce vítězných vín. Vyvolávací cena každého vzorku byla 200 korun. „Pokud na koštu vyděláme, jeho výtěžek půjde na účet naší základní a mateřské školy," řekl odhodlaně za pořadatele starosta Tupes Oldřich Vávra.

Ani letos nepřišli lidé o možnost, zaposlouchat se při koštování vína do tónů cimbálové muziky Olšavy, které kraloval primáš Tomáš Zubr.

Související: Jubilejní desátý ročník koštování vína, opět zdařilá akce