Historie cukrovaru ve Starém Městě sahá až do roku 1868, kdy u jeho počátků stáli bratři Abraham a Heřman Mayové. Při bombardování za druhé světové války byl citelně poškozen, zabito bylo devatenáct zaměstnanců. Úpadek pozdějšího znárodněného podniku Cukrovar zahájila privatizace po roce 1989. Nové ekonomické podmínky obecně cukrovarnictví příliš nepřály, a proto se v roce 1996 uskutečnila poslední řepná kampaň a o dva roky později byla výroba ve Starém Městě nadobro zastavena. Tehdy se v areálu cukrovaru nacházelo na pět desítek budov.

Vily, z nichž první dvě těžké stroje rozebraly v minulých dnech, byly po dlouhá desetiletí jedním z poznávacích znamení staroměstského cukrovaru. I proto řada lidí jejich demolici vnímá jako smutnou záležitost.

Vily bratří Mayů zakoupila společnost REC Group

„Hlavně prostřední vila znamená podle mého názoru obrovskou ztrátu, protože byla skvostná a patřila k historii města. Vily jsem navštěvoval během posledních čtyř let celkem pravidelně a bylo patrné, že jsou rok od roku v horším stavu. Daly se podle mého názoru zachránit ještě před několika lety, než je začali demolovat bezdomovci. Někdy předloni sběrači kovů začali vybourávat překlady nad okny a nad dveřmi, což už byla pro budovy smrtelná rána," nechal se slyšet Jaromír Carda, mezi jehož koníčky patří fotografování opuštěných míst. A právě i vnitřní prostory vil ve Starém Městě v minulosti mnohokrát navštívil a fotograficky zdokumentoval.

Tři vily bratří Mayů byly po dlouhá léta součástí cukrovaru ve Starém Městě. V posledních letech však značně chátraly. V roce 2015 je zakoupila společnost REC Group, která ve větší části bývalého cukrovaru v současnosti sídlí. To, co se podařilo u jiných staveb, se u vil nepodařilo. Oprava nebyla možná.

Některé objekty bývalého cukrovaru se podařilo zachránit

„Koupili jsme je v totálně zdevastovaném stavu. V našem areálu jsou v současnosti objekty bývalého cukrovaru, které se nám podařilo opravit a tak i zachránit. Je to třeba případ současného Kongresového centra nebo žluté vily u vchodu do našeho areálu poblíž majáku. Přestože se snažíme historii spíš obnovovat než ji likvidovat, stav vil byl natolik žalostný, že nemělo smysl se je snažit zachránit," sdělila Slováckému deníku Petra Polášková, mluvčí společnosti REC Group.

Podobně smutný osud však podle jejích slov pro změnu nepotká například bývalý sklad cukru poblíž Kongresového centra. Ten by se měl totiž dočkat výrazné opravy v nejbližších pěti letech. Budova je proto v současnosti odborně zakonzervována, aby nedopadla jako vily.

První ze tří vil šla k zemi ve čtvrtek 7. dubna. Druhá ji následovala v sobotu. Poslední třetí objekt se promění v sutiny v sobotu 30. dubna v rámci tradičního podniku společnosti REC Group Den Země. Návštěvníci akce budou moci při likvidaci budovy na vlastní oči sledovat práci demoliční čety.

Cukrovar má zajímavou historii

Jaký význam vůbec měly objekty cukrovaru v minulosti, nastínila historička Blanka Rašticová ze Slováckého muzea. „S areálem je spojena zajímavost, že když starý cukrovar v roce 1882 vyhořel, musel být celý přestavěn a současně byl významně modernizován. V roce 1883 tak byl vybaven tehdejším technickým zázrakem, což bylo elektrické osvětlení. Bylo to vůbec poprvé, kdy se na Slovácku, ale dokonce i na celé Moravě, rozsvítilo elektrické světlo," prozradila jednu ze zajímavostí Blanka Rašticová.

Zároveň připomněla, že role bratří Mayů v rozvoji průmyslu na Slovácku byla skutečně významná. Další vzpomínku na tuto dvojici v podobě historického objektu (vily), má v současnosti na svém území také Uherský Ostroh.

Demoliční práce přijdou REC Group zhruba na 2,5 milionu korun. Historické objekty budou v budoucnu podle Petry Poláškové připomenuty v rámci projektů cukrovarnictví a zemědělství, které společnost plánuje vybudovat během dvou let. Dřevo a cihly z rozbouraných vil budou využity při opravách a stavbách, které jsou plánovány ve zbývající části areálu původního cukrovaru. „Pozemky budou sloužit k dalšímu průmyslovému využití," naznačila mluvčí REC Group.