„S odchodem dominikánů z Uherského Brodu nesouhlasíme a chceme, aby ve zdejším klášteře působili dál. Touto peticí dáváme najevo názor nás věřících," řekl Slováckému deníku František Mahdal, signatář protestu a zároveň kostelník z brodského chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který právě dominikáni obhospodařují. Dalším z těch kdo petici také podepsal, je starosta Uherského Brodu a člen Senátu Patrik Kunčar. Ten se v uplynulých dnech kvůli setrvání dominikánů ve městě na řece Olšavě dokonce osobně sešel s provinciálem Benediktem Mohelníkem, jenž je nejvýše postaveným hodnostářem tohoto řádu v ČR.

„Během zhruba hodinové schůzky jsem se jej spolu s kolegou radním Doležálkem snažil přesvědčit, aby v Uherském Brodě dominikáni zůstali. On ale na naše argumenty nechtěl slyšet," prozradil Patrik Kunčar s tím, že chce dál bojovat za to, aby dominikáni své rozhodnutí odejít ještě změnili. Podařilo se mu dohodnout alespoň to, že v případě jakýchkoliv dalších jednání řádu k nim budou přizváni také zástupci uherskobrodské radnice.

„Jednání by měla být především o tom, že pokud by dominikáni opravdu chtěli Uherský Brod opustit, působení v klášteře by nabídli dominikánům ze Slovenska, případně z Polska," doplnil starosta. A rovněž dodal, že mu Benedikt Mohelník přislíbil také to, že dominikáni z Uherského Brodu neodejdou v tomto roce. „Pak by nám už zbyla poslední možnost, kterou je schůzka s celosvětově nejvýše postavenou osobou dominikánského řádu, jejich magistrem," nastínil poslední možnou variantu Patrik Kunčar. Osobně podle svých slov sice petici také podepsal, ale po jednáních s provinciálem řádu si nemyslí, že by mohla změnit současné rozhodnutí řeholníků Uherský Brod opustit.

„Nejhorší by bylo, kdyby nebyl stanoven další správce kláštera a ten by pak zůstal opuštěný. Mám vážné obavy, že by ho lidé během několika týdnů poničili," naznačil František Mahdal další negativní důsledek případného odchodu řeholníků.

Ke vzniku petice se vyjádřil také uherskobrodský děkan Josef Pelc. „Osobně nejsem s jejím textem obeznámen, ale obecně si myslím, že lidé mají samozřejmě nárok vyjádřit svůj názor. Domnívám se však, že by bylo rozumnější počkat na oficiální vyjádření představitele dominikánského řádu," uvedl Josef Pelc.

Dominikáni coby Řád bratří kazatelů jsou řeholním společenstvím v rámci Římskokatolické církve. V Uherském Brodě působí od druhé poloviny 13. století s výjimkou období komunistické diktatury. Jeho novodobá historie se píše od března 1990. Dominikáni ve městě spravují kostel a klášter se zahradou. V klášteře dřív působila více než desítka mnichů, v současné době se tento počet ustálil na třech. Dominikáni stojí mimo jiné také za pořádáním Růžencové pouti v Uherském Brodě, jejíž tradice sahá až do poloviny 17. století. Počátkem dubna 2014 kapitula tohoto řádu oznámila svůj záměr ukončit své působení v malých komunitách, mezi které patří právě také Uherský Brod či Znojmo. Avizovaný krok způsobil v řadách věřících značný rozruch, neboť působení dominikánů vnímají jako důležitou součást duchovního a kulturního života ve městě.

Související Řád dominikánů oznámil svůj odchod z Uherského Brodu