Stezku tvoří monumentální kamenná písmena hlaholské abecedy, související s nálezem významné hlaholské literární památky, tzv. Bašské desky. Výstava, která odstartovala 4. ročník multižánrového festivalu Dny slovanské kultury potrvá do 3. září a uspořádalo ji Slovácké muzeum spolu se spolkem Slovanská unie. Programovým ředitelem festivalu je už čtvrtým rokem dlouholetý šéf LFŠ Jiří Králík.

A byla to právě chorvatská velvyslankyně, která upozornila nakolik se historie Velké Moravy, mise Cyrila a Metoděje a první slovanské písmo hlaholice pojí právě s Chorvatskem.

Robert Hájek žije v rodném domě Jana A. Bati v Uherském Hradišti.
Robert Hájek obnoví Baťovu sodovkárnu v Rybárnách

„Svatý Cyril sestavil hlaholici, která vytvořila základy vzdělanosti Velké Moravy. Nejdéle se toto písmo udrželo právě na chorvatském Jadranu, kde soužilo ještě v 16. století. Moravský markrabě Karel, pozdější král Karel IV. se rozhodl oživit cyrilometodějskou tradici a vytvořit středisko moravské vzdělanosti, a proto za pomoci chorvatských benediktínů z Dalmácie znalých hlaholice založil v Praze známý klášter Na Slovanech,“ uvedla Ines Trohu Brdar s tím, že stojí za zmínku že nejvíce partnerských měst a krajů z našich zemí najdeme dnes na Jadranu a na Moravě.

„Kulturní stezka hlaholice na ostrově Krk podle dokládá, nakolik se na Jadranu snoubí přírodní krásy s kulturními památkami z nichž sedmnáct je zapsáno do světového dědictví UNESCO,“ dodala velvyslankyně.