„Státní veterinární ústav Olomouc informoval o výsledcích testů odebraných vzorků ve dvou chovech Zemet Tečovice dne 28. 6. Tyto vzorky, kterých bylo odebráno třicet v každém hospodářství, měly negativní výsledek na přítomnost viru AMP,“ seznámil mluvčí SVS.

„Ulevilo se nám, i když jsme věřili, že bude všechno v pořádku. I nadále ale pokračujeme v přísných hygienických opatřeních nařízených Státní veterinární správou,“ uvedl pro Deník Václav Šimek, jednatel společnosti Zemet Tečovice, která se mimo jiné zabývá i velkoobchodem a chovem prasat.

Podle jednatele Šimka na morovou ránu prasat, byli předem dobře připraveni.

Ilustrační foto
Kvůli moru zakázali střílet divočáky. Nechápeme, kroutí hlavou myslivci

„Již při výskytu afrického moru prasat v Pobaltí, Ukrajině a Polsku před rokem, jsme plnili nařízení Státní veterinární správy, pro případ, že by se tato nákaza vyskytla i u nás,“ vysvětlil Václav Šimek dlouhodobější zesílená opatření v jejich velkochovu prasat.

A co na na ně říkají jejich zaměstnanci, kteří teď například nesmí mít s sebou na svačinu masné výrobky?

„Berou to s humorem. Lidé se o chov prasat u nás dobře starají, snaží se, je to prostě o lidech,“ ocenil práci zaměstnanců jeden z jednatelů firmy Zemet Tečovice.

Jejich farmy se nachází v obcích Sazovice a Mysločovice.

„Je to dobrá zpráva, věřili jsme že to dobře dopadne, nepochybovali jsme o tom,“ komentovali svorně starostové těchto obcí Edita Hrbáčková a Pavel Žák.

Úderem poledne v pátek skončila lhůta pro chovatele prasat na porážku, ale i těch domácích mazlíků-zakrslých, aby nahlásili na příslušné obecní úřady, nebo na odbor životního prostředí zlínského magistrátu počty chovaných prasat ve vymezeném pásmu SVS.

Jen ve Zlíně a jeho částech, je celkem 31 chovatelů, kteří mají 51 vepřů.

O svého vepříka se František Ševců vzorně stará.
Další uhynulý divočák v Lužkovicích. Vyšetření prokázalo nákazu africkým morem

„Předáme seznamy chovatelů a počtu prasat veterinární správě, která rozhodne, jak bude postupovat dál,“ upřesnil za zlínský magistrát mluvčí Zdeněk Dvořák.

V 55 obcích či částech krajského města se tak rozeběhnou kontroly. Veterináři společně se zástupci obcí mají možnost zkontrolovat stavy prasat, ale také podmínky ve kterých jsou chovány. Namátkově budou kontroloři provádět odběry krve prasat.

Africký mor prasat byl potvrzen poprvé v České republice 27. června, kdy byly ve Zlíně nedaleko KNTB nalezeni dva uhynulí divočáci. Jejich vyšetření prokázalo nákazu africkým morem prasat.

Třetí uhynulé sele divočáka zaznamenali veterináři v obci Lužkovice na Zlínsku 29.června. I zde byla prokázána nákaza tímto smrtícím virem.

Státní veterinární správa vydala ihned po potvrzení výskytu afrického moru u nás mimořádná opatření, vyhradila vymezené pásmo zamoření pro 55 obcí Zlínska.

Od 3. července bude toto pásmo platit pro celý Zlínský okres.

Žáci ZŠ Kvítková ve Zlíně si v pátek převzali od svých třídních učitelů vysvědčení.
OBRAZEM: Vysvědčení rozdáno, prázdniny začaly. Podívejte se